Borut Božič težko govori o pričakovanjih. Zagotovo pa ne gre v Belgijo, da bi doživel le vzdušje starta v Bruggeju. V ekipi Astana, z Gorazdom Štangljem v strokovnem štabu, ga imajo za njihovo največje upanje. Prevelikih pričakovanj pa glede na to, da ni domačin, rojen na kolovoznih cestah, ne gojijo. Še manj jih je povezanih z Blažem Jarcem, ki je zelenec na flandrijskih cestah.

Še najbolj na očeh bo Kristijan Koren. Je del močne falange Liquigasa s Slovakom Petrom Saganom in Italijanom Danielom Ossom. Glede na formo je Sagan v ožjem krogu favoritov. Petindvajsetletni Primorec ima zaradi tega še toliko večjo vlogo in odgovornost prvega pomočnika. Od njega velikega dosežka ne pričakujejo, občasno pa tudi vodonosci lahko izkoristijo pet minut slave. Že to, da je bil Sagan drugi v Wevelgenu in da je zmagal v prvi etapi De Panne, je dovolj zgovoren podatek, da bodo plinarji največji rivali velikega domačega favorita Toma Boonena (Omega Pharma).

Drvar Tom je na teh dirkah, ki so za domače kolesarje kot sveti teden, kot novodobni Jezus. Zmagovalec Flandrije 2005 in 2006 je dobil kar obe veliki generalki - E3 Harelbecke in Gent-Wevelgem. Razplet se bo zagotovo vrtel okoli "vesoljca" z lastnim motorjem Fabiana Cancellare (RadioShack), ki mu bo vsaj pol karavane želelo biti v zavetrju. Leta 2010 ga niso ujeli. Za željami zaostaja sanjski team BMC (Gilbert, Hushovd, Ballan, Hincapie), heroj izvedb 2008-2009 Stijn Devolder (Vacansolil), le lanski heroj Nick Nuyens (Saxo) je poškodovan.

Posebnost letošnje trase je spremenjen konec. Ker so se ognili Muura z najbolj znamenito kapelico, zaradi česar najbolj ognjeviti navijači grozijo z steklom na cesti, bo treba iti v zaključku trikrat čez vzpetini Kwaremont in Paterberg.