Ga je res streznila šele grožnja s tri leta in pol dolgo zaporno kaznijo ali je za preobrat zaslužen njegov odvetnik Boštjan Verstovšek, ki je zgodbo zapeljal v pravo smer in razkrinkal ravnanje Matica Munca in Natalije Markač? Oba sta tako rada pametovala na za lase privlečenih tiskovnih konferencah in prepričala večino medijev, ki so trobili v njun rog. Če pogledamo komentarje pod prispevki na to temo na spletnih straneh, je večina še vedno prepričana, da je Matic Munc heroj te zgodbe.

Scenarij lastitve otroka pa je ušel z vajeti tudi s pomočjo svetovalnice Akcija. In prav v omenjeni svetovalnici je bilo, kot kaže, glavno leglo zla, psiholog Munc pa je med predavanji o otroški psihologiji očitno sedel na ušesih. Kot da je pozabil, kako ranljiva in tenkočutna je otroška duša, in ga je v tem primeru vodil zgolj pohlep po denarju. Deklica je nedvomno močno prizadeta in bo potrebovala še dolgo časa, da bo zaživela kot njeni vrstniki. Razumela pa verjetno ne bo nikoli. In kljub temu da je bila v babičini (tudi zoper njo bodo morali ukrepati) oskrbi, so vsi vpleteni ravnali proti njeni volji in predvsem v njeno škodo. Munčeva svetovalnica je v tem primeru ravnala kot fanatična kriminalna združba.

Zgodba o koroški deklici je postala razvpita, novinarji so jo pograbili z veliko žlico. Klarine fotografije so zakrožile po vseh medijih. Zdaj jo poznamo vsi in to je zanjo zelo krivičen pečat, ki ga bo težko izbrisati. Ob tem se postavlja še eno vprašanje. Kako to, da policija proti Muncu in Markačevi ni ukrepala že prej? Glede na njune izjave ni bilo težko sklepati, da vesta, kje je mala Korošica. A kot pravijo policisti, so bili organizatorji skrivanja zelo previdni, komunicirali so z gesli le prek določenih telefonov in računalnikov. Zaradi tega je bilo iskanje deklice in dokazovanje kaznivih dejanj oteženo, zahtevno in dolgotrajno. Na koncu je bila potrebna še aretacija Munčeve žene, da se je vpletenim končno razvezal jezik. Škoda, ki so jo naredili, pa je nepopravljiva.

Klarinega očeta Boštjana Kakerja, zakonca Munc in Markačevo so včeraj izpustili iz pripora. Deklico, ki se je medtem od očeta in matere, če ju ni že povsem pozabila, zagotovo odtujila, čaka dolga in naporna pot vnovičnega čustvenega navezovanja, da bo spet zaupala okolju, iz katerega so jo na silo iztrgali. Zdaj ji je najbližje babica, a babica je v tej zgodbi "bad guy", saj je sodelovala pri njeni ugrabitvi.

In naj bo ta grda zgodba vsaj poučna. Naj se zamislijo vsi starši, ki se pred ločitvijo "pulijo" za otroke in prek njih skušajo kaznovati partnerja ali partnerico. Otroci se ob ločitvah staršev znajdejo v hudih stiskah, če ob tem postanejo še predmet obračunavanja, pa se njihove stiske le še poglabljajo. Upajmo, da so se vsaj zdaj iz tega kaj dobrega naučili tudi starši koroške deklice. Klari pa srečno!