BRICS o trgovini in razvojni banki

Voditelji Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južnoafriške republike (skupina BRICS) so potrdili namero o krepitvi medsebojnega gospodarskega sodelovanja, ki je lani znašal 230 milijard dolarjev, cilj pa je do leta 2020 doseči 500 milijard. S tem namenom so sklenili tudi dogovor o krepitvi poslovanja v lokalnih valutah s pomočjo posebnih posojilnih linij razvojnih bank petih držav. Razmislili bodo tudi o ustanovitvi skupne razvojne banke, ki bi delovala po zgledu svetovne banke ali azijske razvojne banke.

RBI najbolje od začetka krize

Raiffeisen Bank International je lani beležil višje prihodke od obresti ter manjše rezervacije zaradi slabitev naložb. Dobiček pred davki je tako zrasel za sedem odstotkov, na 1,37 milijarde evrov, kar je največ od začetka finančne krize. Povečal se je tudi delež temeljnega kapitala (tier 1), in sicer za 0,2 odstotne točke, na devet odstotkov, s čimer bodo zahteve EBA kmalu izpolnjene. Banka sicer v drugi polovici letošnjega leta pričakuje izboljšanje gospodarskega položaja na trgih srednje in vzhodne Evrope.

Uspešno četrtletje za H&M

Švedski tekstilni velikan H&M je v prvem letošnjem četrtletju prihodke od prodaje zvišal za slabih 14 odstotkov, na 27,8 milijarde švedskih kron (3,1 milijarde evrov). Dobiček se je medtem zvišal za slabih pet odstotkov, na 2,7 milijarde kron, nižjo rast pa pojasnjujejo z višjimi nabavnimi stroški. Družba bo do konca leta vstopila še v pet novih držav, in sicer v Bolgarijo, Latvijo, Malezijo, Mehiko in na Tajsko, leta 2013 pa naj bi na trg prišli tudi z novo verigo prodajaln.

Stavka v Deutsche Telekom

Nemški sindikat Verdi je po propadlem tretjem krogu pogajanj med upravo in predstavniki zaposlenih pri nemškem telekomunikacijskem velikanu Deutsche Telekom (DT) uresničil grožnje s stavko, tako da je po vsej Nemčiji stavkalo več kot 10.000 zaposlenih. Sindikat od vodstva zahteva zvišanje plač 85.000 zaposlenih za 6,5 odstotka, na kar pa uprava ne pristaja. Dobiček DT je namreč lani upadel kar za 67 odstotkov, na 557 milijonov evrov, zaradi oteženih razmer pa niso pretirano optimistični niti za letos.

Koncern PetroChina že vodilni na svetu

Kitajski energetski koncern PetroChina je lani načrpal 2,4 milijona 159-litrskih sodov nafte, kar pomeni, da ameriški Exxon Mobil ni več največji svetovni proizvajalec nafte, saj je načrpal 100.000 sodov manj. Koncern PetroChina je pred 13 leti ustanovila kitajska vlada z namenom zagotavljanja zadostnih količin nafte za hitro rastoče domače gospodarstvo. V zadnjem desetletju je hitro rasel in samo lani proizvodnjo povečal za 3,3 odstotka, medtem ko jo je Exxon zmanjšal za pet odstotkov.

Petrokemija mora ostati v državni lasti

V hrvaških medijih se pojavlja vrsta ugibanj, da išče vlada kupca za Petrokemijo, zadnjo veliko industrijsko investicijo bivše Jugoslavije. A zastopnik sindikata EKN Željko Klaus meni, da do tega ne bo prišlo, saj gre za pomemben industrijski obrat. Petrokemija namreč zaposluje 2350 delavcev in kot edina družba v regiji proizvaja mineralna gnojiva, od česar polovico tudi izvozi. Prav tako nima finančnih težav in takšno stabilnost bi lahko najbolje ohranili v državnem lastništvu, zato mora država ravnati kot dober gospodar in se odpovedati privatizaciji, meni Klaus.

Pripravil Jernej Ogrin