A Kino Šiška je bil, preden je v njem dobila prostor urbana kultura, "le" kino, kjer so vse do konca osemdesetih predvajali filme. "V kino smo takrat še kot mulci hodili vsak teden, prvič sem si v tej kinodvorani ogledal film kot dvanajstletnik. Gledali smo predvsem filme o Jamesu Bondu in kung fu filme, zato smo bili med občinstvom pretežno fantje, saj to niso žanri, primerni za zmenek s punco," se je svojih prvih obiskov šišenskega kina, ko je bila televizija še v povojih in si za ogled filma odštel toliko kot za štiri piva, spominjal Marin Rosić, ljubljanski taksist in Šiškar, ki je v sklopu serije pogovorov Moje ulice obudil spomine na čase, ko se je v Kinu Šiška še kadilo in ko so fantje pred dvorano na bližnjih drevesih vadili filmske kung fu akrobacije.

Kasneje so kinodvorano zaradi slabega obiska zaprli in jo nekaj časa oddajali organizatorjem prireditev in predavanj. S predvajanjem filmov so v Šiški ponovno poskusili leta 1994, a se je ta zgodba ob odprtju ljubljanskega Koloseja po sedmih letih zaključila.

Za številne kulturnike prva izbira

Nekaj let so v prostorih nastajali umetniški projekti, potekale so plesne in gledališke delavnice, danes pa je Kino Šiška prizorišče številnih koncertov, prireditev in projektov. Eden večjih projektov v tem mesecu je bil prvi slovenski teden glasbe, ko so se v prostorih centra zvrstili nastopi še neuveljavljenih slovenskih glasbenih skupin. "Ko smo se lotili projekta, smo najprej pomislili prav na Kino Šiška, saj je to prostor, ki je Slovenijo postavil na glasbeni zemljevid Evrope," je odločitev, da prireditev izpeljejo v Šiški, komentirala Maša Pavoković, izvršna producentka projekta.

Center urbane kulture je prva izbira tudi mnogih drugih izvajalcev, zato se ekipa trenutno srečuje z logističnimi težavami. "Ves čas smo na meji preživetja. Ne tistega na trgu, ampak kako logistično uskladiti vse projekte in še naprej ostati dostopni za vsakogar," je pojasnil Kardum. Zato se o projektih, ki jih vključijo v letni program, odločajo kot ekipa in o vsakem predlogu presodijo, ali ustreza konceptu Kina Šiška in ali zanj še imajo prost termin.

Najbolj živahno je zvečer

Kljub celodnevnemu dogajanju se za obisk Kina Šiška največ obiskovalcev odloči zvečer, ko običajno potekajo koncerti. Tudi minuli teden so se pred vhodom v večernih urah začele počasi zbirati majhne skupine glasbenih navdušencev, iz dvorane pa so se že slišali prvi akordi. Nekateri so prišli na koncert, drugi le na večerno pijačo. "Sicer nisem več tako pogosto v Ljubljani, da bi redno zahajal sem, ampak ko imam čas, se rad ustavim s prijatelji na pijači. Vedno se kaj dogaja," je povedal Marko, ki se Kina Šiške spominja še kot običajne kinodvorane.

Tudi v prihodnje obiskovalcem ni treba skrbeti, da bi dogajanje zamrlo, saj Kardum zagotavlja, da idej ne primanjkuje: "Imamo jih ogromno, nekaj večjih bomo uresničili že kmalu."