V sklopu FDF Amnesty International Slovenije že od leta 2009 podeljuje nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic. Zanjo se letos potegujejo litovski dokumentarec Barzak v režiji Mantasa Kvedaraviciusa, japonski film Fukušima: Nikogaršnja cona režiserja Tošija Fujiware, egiptovski dokumentarec Mafrouza v režiji Emmanuelle Demoris, švicarski film Posebni let režiserja Fernanda Melgarja in egipčanski dokumentarec Tahrir 2011: Dober, grd in politik, ki so ga posneli trije mladi filmski naturščiki.

Mednarodno žirijo so sestavljali scenarist, režiser in montažer Filip Robar Dorin, novinar Igor Harb ter odvetnik in zagovornik človekovih pravic iz Malezije Yohendra Nadarajan.

Letošnji festival se je 22. marca začel s projekcijo filma Fant, pobratim smrti 2 v režiji Maje Weiss, od slovenskih pa je bil na ogled še prvi del režiserkinega istoimenskega filma. Festival naj bi se sklenil s projekcijo dokumentarnega portreta slovenskega striparja in ilustratorja Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič, ki pa je odpadla.

Programski sklop retrospektiva, ki so ga organizatorji pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko, so posvetili glasbenim dokumentarcem, znanim kot "rockumentarci". V naboru so bili filmi o Johnnyju Cashu, Paulu McCartneyju, Davidu Bowieju ter skupinah The Rolling Stones in The Who.

Spremljevalni program je obsegal dve okrogli mizi na temi jedrske energije in prihodnosti tradicionalnih medijev ter delavnice za učence in dijake.