Letos bo ljubljanske vrtce zapustilo najmanj 2500 otrok, ki bodo začeli jeseni obiskovati osnovno šolo. Vodja občinskega oddelka za predšolsko vzgojo Marija Fabčič je dejala, da bo ob začetku naslednjega šolskega leta v vrtcih zato na voljo več kot 2800 prostih mest, od tega 2200 mest za prvo starostno obdobje, preostanek pa za drugo starostno obdobje. "Pri vpisu v prvem starostnem obdobju imamo tudi še nekaj rezerv," je dodala Fabčičeva. "Ko bo vpis končan, bomo kombinirali skupine in prilagajali normative. Takrat bomo oblikovali heterogene oddelke, kjer je po 12 otrok, homogene, kjer je po 14 otrok, in kombinirane oddelke, kjer je do 19 otrok. Šele po oblikovanju skupin v mesecu juniju bo število vseh prostih mest v vrtcih dokončno," je pojasnila.

Glede na to, da se je v zadnjih treh letih v vrtce vpisalo vsako leto nekaj več kot 3000 otrok in da se je leta 2011 po statističnih podatkih v Ljubljani rodilo 3205 otrok, Fabčičeva predvideva, da bo tudi letos vpis podoben, kot je bil minula leta. A v nasprotju z minulimi leti bo letos prostora v vrtcih vendarle dovolj za vse Ljubljančane, meni. Po vsaj štiriletnem obdobju, ko je pred vrati vrtcev ostajalo na stotine, celo tisoče otrok, imajo letos razmere pod kontrolo, tako da se scenarij minulih let ne bo ponovil, so povedali na občini. Štrene lahko občini zmešajo le otroci s čakalnega seznama. Nove vloge za vpis v vrtec morajo namreč oddati tudi tisti otroci, ki so jih starši vpisali v vrtec že lani, pa prostega mesta tekom leta niso dobili. Takih je še 1401 otrok.

Če bo vpisnih mest ponovno premalo, pa bodo na občini še tretjič objavili razpis, s katerim bi podelili koncesijo za zasebni vrtec. To jim do zdaj še ni uspelo, saj med zasebniki za vrtec s koncesijo preprosto ni zanimanja. Medtem pa so se razpasli zasebni vrtci, ki delujejo sicer brez občinske koncesije, a jim občina krije 85 odstotkov stroškov prek pogodbe o sofinanciranju. Od leta 2005, ko je v Ljubljani delovalo le pet zasebnih vrtcev, jih letos deluje že 11.

Zasebniki, ki delujejo brez komisije, lahko samostojno oblikujejo tako program kot cene, medtem ko koncesionarjem oboje določa občina. To je tudi osrednji razlog, da zasebnikov koncesija ne zanima in da se na občini na že dva objavljena razpisa ni prijavil nihče.