Kako bo Eurotas hkrati financiral nakup hotela in nameravani prevzem Casinoja Portorož, če pa je imel v začetku lanskega leta zgolj slab milijon evrov kapitala, Jančar ni želel razkriti. "Ne glede na recesijsko obdobje je denarja za dobre naložbe še vendarle dovolj tudi v Sloveniji. Referenca dosedanjih turističnih projektov in potenciali, ki jih zagotavlja ciljni projekt, so nam zagotovili sredstva za izpeljavo posla," nam je povedal Jančar.

Z uspešno zaključeno prodajo hotela Piran se bodo nekoliko omilili tudi pritiski na Hotele Bernardin za prodajo 20 milijonov evrov vrednega hotelskega kompleksa Simonov zaliv. Kot smo razkrili v Dnevniku, prodajo katerega od večjih hotelskih kompleksov oziroma več manjših hotelov od družbe zahtevajo zlasti banke upnice, pri katerih so Hoteli Bernardin zastavili že več svojih nepremičnin. Pod hipoteko so tako po zadnjih podatkih Grand hotel Bernardin, Grand hotel Metropol, hoteli Histrion, Roža, Lucija, Salinera in Piran, vile Maia, Galeb in Barka, apartmaji Strunjan ter celo nekatera parkirišča.

V slabih treh letih so Hoteli Bernardin prodali že več manjših nepremičnin, vendar s kupnino niso odplačali svojih posojil, temveč je ta dejansko končala v skupini NFD. Nekaj več kot štiri milijone evrov vredno nepremičnino Taverna Metropol so namreč Hoteli Bernardin v procesu dokapitalizacije najprej zamenjali za delnice finančno izčrpane Maksime Investa, s temi delnicami pa so nato dokapitalizirali družbo Finetol, ki je sedaj insolventen. Hotelom Bernardin je uspelo prodati tudi gostinski lokal Bariera v Izoli in objekt Amfora na plaži Metropol s pripadajočimi zemljišči ter 4800 kvadratnih metrov veliko zemljišče za jadralnim klubom Pirat.

matjaz.polanic@dnevnik.si