Nekateri jim zmotno vsepovprek pravijo beluši. Ime beluš ali beluh je namreč nastalo šele potem, ko so divje sredozemske šparglje udomačili in jih začeli gojiti na panonskih ravnicah ter so nazadnje razvili belo, podzemno sorto, ki je bela le zato, ker raste v temi, obsuta z zemljo. Takim belim gojenim špargljem so po domače rekli beluhi oziroma beluši. Zeleni špargelj je zato kaj hecno imenovati zeleni beluš, bistvo beluša je namreč ravno njegova bela barva.

Pripravimo jih lahko na tisoč načinov, lahko jih skuhamo in ponudimo s katero od številnih omak, lahko jih popečemo na žaru in ponudimo kot prilogo ali vmešane v testenine, dobri so v solati ali rižoti. Kombiniramo jih lahko z drugo zelenjavo, mesom, ribami, tudi lososom. Nekateri s šparglji obogatijo domač kruh, pečejo špargljeve zavitke, celo torte in sladolede. Če k temu dodamo še dejstvo, da so šparglji neverjetno zdravi in na telo delujejo čistilno, ni ovire, da se ta kraljeva zelenjava, kakor ji pravijo, ne bi znašla na našem krožniku.

Solata s piščancem in šparglji

Potrebujemo večji filet piščančjih prsi, 300 g svežih špargljev, 120 g šampinjonov, 1 manjšo glavo hrustljave solate, 1 jabolko, pol ekološko pridelane limone, 4 domača kokošja jajca, morsko sol, črni poper v zrnu, šopek peteršilja. Za jogurtov solatni preliv še lonček tekočega jogurta, pol limone, morsko sol, zdrobljen čili.
Trdo skuhamo jajca. Medtem šparglje očistimo in narežemo na nekaj centimetrov dolge koščke. Meso položimo v posodo z malo vode in nekaj zrni črnega popra, pristavimo in pokrito dušimo do mehkega. Odstavimo in ohladimo. Narežemo ga na tenke rezine, trdo kuhana jajca olupimo in narežemo na kocke. Za jogurtov solatni preliv najprej naribamo lupino polovice limone, nato jo ožamemo. Lupino in sok dobro zmešamo z jogurtom, soljo ter ščepcem zdrobljenega čilija ali popra. Medtem zavremo manjšo količino blago soljene in z limonovim sokom okisane vode ter v njej dobrih pet minut kuhamo šparglje. Odcedimo jih in namočimo v mrzlo vodo ter znova odcedimo. Jabolko razkosamo na četrtine, olupimo in razpečkamo ter pokapljamo z limonovim sokom in narežemo na kocke. Šampinjone očistimo, pokapljamo z limonovim sokom in narežemo na lističe. V veliko solatno skledo damo narezano meso, šparglje, jabolka, jajca ter šampinjone. Prelijemo s prelivom, premešamo in pokrito za pol ure postavimo v hladilnik. Medtem otrebimo in operemo solato ter jo narežemo na trakove in vmešamo v marinirano solato. Posujemo s sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Več receptov najdete tukaj.