Najnovejše raziskave so sicer po besedah vodje konservatorskega oddelka v Nacionalnem muzeju v Krakovu Janusza Czopa pokazale, da so kostanjev nosilec tekom stoletij navrtali lesni hrošči, zaradi česar je ta nekoliko šibek, poleg tega je na površini slike opaziti mrežo drobnih razpokic.

Eden od le štirih ohranjenih ženskih portretov Leonarda da Vincija (1452-1519) prikazuje mlado žensko v tričetrtinskem profilu, oblečeno v modro in rdečo obleko, ki v naročju drži hermelina. Po prepričanju zgodovinarja naj bi umetnik na sliki upodobil Cecilio Gallerani, ljubico milanskega vojvode Ludovica Sforze v starosti 16 ali 17 let. Leonardo je sliko naslikal leta 1490.

"Slika je stara 500 let in je bila tekom stoletij podvržena vsem procesom staranja," je dejal Cozp in dodal, da je delo v času vojn in vstaj v 19. in 20. stoletju potovalo med Poljsko, Francijo in Nemčijo.

Kljub vsemu pa je slika, zahvaljujoč tehnologiji, ki jo je uporabil Da Vinci, pri čemer je mišljen predvsem izjemno trpežen nosilec, po Czopovih besedah v zelo dobrem stanju. Strokovnjaki načrtujejo še nekaj testov na sliki, med njimi računalniško tomografijo, s katerimi bodo skušali ugotoviti, kako jo kar najbolje vzdrževati.

Slika je zadnjih 100 let v lasti poljske plemiške družine Czartoryski. Nazadnje je bila razstavljena v Španiji, Nemčiji in v Veliki Britaniji, vendar ji potovanja po Czopovih besedah niso škodovala. Ne glede na to je padla odločitev, da slika naslednjih deset let ne bo zapustila muzeja, še piše AP.