"Najučinkoviteje odvečno telesno težo izgubimo s kombinacijo ustrezne vadbe in pravilne prehrane, medtem ko odrekanje hrani in pomanjkanje aktivnosti naše telo iz 'polne vreče krompirja' spremeni v prazno. Od načina treninga je odvisno, kako se naše telo odziva in oblikuje, ali z drugimi besedami - postaneš to, za kar treniraš," opozarja osebni trener Iztok Hodnik. Skupaj s kolegico, prav tako diplomantko fakultete za šport, bodočo doktorico kineziologije in eno prvih trenerk funkcionalnega treninga pri nas, Tino Pustovrh sta si v letošnji pomladi zastavila atraktiven cilj - Slovence želita navdušiti nad metaboličnimi treningi, ki v so zadnjih letih prava uspešnica v svetu.

"Gre za posebne treninge, ki se od splošne vzdržljivostne vadbe razlikujejo predvsem v tem, da se pri njih porabljanje maščobe za namen obnove organizma po napornem treningu dogaja tudi nekaj ur po obremenitvi. Raziskave so pokazale dvig metabolizma tudi 38 ur po takšnem treningu, kar pomeni, da naše telo še dan in pol porablja več kalorij kot običajno," je pojasnil Iztok Hodnik.

Metabolični trening, ki vključuje tako tek kot funkcionalni trening (vadbo moči z lastno telesno težo), je namenjen vsem, ki imajo radi vadbo na prostem in bi se radi naučili nekaj novega. "Z znanjem, ki ga vadeči dobijo na tovrstnih treningih, poskrbijo tako za svojo kondicijo, dobro počutje in preoblikovanje telesa kot tudi za mentalno trdnost. Potek vadbe je prilagojen vsakemu posamezniku, zato je primerna za prav vse starostne skupine, dobrodošli so tako starejši kot tudi tisti, ki bi se radi s športom šele začeli ukvarjati," še dodaja Hodnik. S Pustovrhovo sta metabolične treninge na stadionu ŽAK v Šiški začela v ponedeljek. Potekali bodo vse do konca junija, športna strokovnjaka izkušenejšim priporočata vadbo trikrat na teden, začetnikom pa treninge dvakrat ali enkrat tedensko.