Klopov je vse več

"Na razširjenost klopov precej vplivajo podnebne spremembe. Klopi se širijo vedno bolj severno in tako se tudi pri nas pojavljajo vrste klopov, ki smo jih pred leti srečali zgolj na toplejših območjih," razlaga veterinarka Maja Brložnik s klinike za male živali Prva-K in dodaja, da imajo zaradi toplejšega vremena klopi sedaj več generacij, s tem pa je tudi njihovo število vsako leto večje. V Sloveniji najdemo tri vrste klopov, ki so pomembnejši prenašalci bolezni: gozdnega klopa, ki je najštevilnejši, pasjega klopa, ki pogosto naseljuje pasja bivališča in se ga je težko znebiti, ter severnega ornamentiranega klopa. Nevarni so okuženi klopi, ki ob piku v gostitelja izločijo povzročitelja bolezni, bodisi bakterijo, virus ali pražival, pri tem pa s snovmi, ki se nahajajo v klopovi slini, zavirajo gostiteljev imunski odgovor.

Klop zajeda v vseh razvojnih oblikah

Za okužbo psa je potrebno, da je klop na njem pritrjen vsaj 24 ur, če se na psa pritrdi že delno nahranjen, pa lahko do okužbe pride v krajšem času. "Treba se je zavedati, da vsi klopi v Sloveniji, ki so pomembnejši prenašalci bolezni, zajedajo in prenašajo bolezni v vseh svojih razvojnih oblikah," poudarja veterinarka in dodaja, da je pri odraslem klopu največja verjetnost, da bo okužen, saj je do sedaj zajedal že več živali. Odraslega klopa lažje najdemo, medtem ko lahko nimfe, predvsem pa ličinke, ki so zelo majhne, med dlakami prav zlahka spregledamo, zato pri preprečevanju klopnih bolezni samo z odstranjevanjem klopov ne bomo uspešni. "Kljub zaščiti proti klopom pa veterinarji vseeno svetujemo, da psa redno pregledujete in klope odstranite prej kot v 24 urah," še pravi naša sogovornica.

Znaki bolezni so pogosto neznačilni

Čeprav imajo lahko bolezni določene bolj specifične značilnosti, kot so recimo šepanje, vnetje sklepov in povečanje bezgavk pri boreliozi ali bleda sluznica in temno obarvan urin pri babeziozi, pa so znaki pogosto neznačilni; psi so lahko zgolj utrujeni ali neješči ali oboje. To pa so znaki mnogih bolezni, zato se diagnoza ne postavlja zgolj na podlagi klinične slike, temveč tudi z določanjem protiteles, kar pa žal ni vedno zanesljiva metoda.

Brez primerne zaščite tvegamo smrt

Bolezni, ki jih prenašajo klopi, so v nekaterih primerih ozdravljive, v nekaterih pa zgolj obvladljive. Na uspešnost zdravljenja močno vpliva zgodnja diagnoza, toda dogaja se, da kljub pravočasni diagnozi in pravilno odmerjenim zdravilom pride do zapletov in nemalokrat se zgodi, da imajo psi vseživljenske posledice. Pozno diagnosticirane in hujše oblike bolezni pa se lahko končajo tudi s smrtjo, zato je naše živalske prijatelje treba zaščititi pred klopi in s tem preprečiti bolezni. Izbirate lahko med različnimi ovratnicami, razpršili in kožnimi nanosi, ki jih nanesete na kožo med lopatice. "Nobena zaščita pa ne bo delovala, če je ne bomo uporabljali redno in če ne bomo upoštevali navodil," poudarja Brložnikova, hkrati pa svetuje, da se o tem, katero sredstvo je primerno za vašega ljubljenčka, pogovorite z veterinarjem.