Šest milijonov za ekskluzivna zemljišča v Ankaranu

Gre za zemljišča na ekskluzivnih lokacijah na območjih katastrskih občin Hribi, Jernej in Oltra na območju bodoče občine Ankaran, ki jih koprska občina vrednoti na približno šest milijonov evrov. Kot je znano, je ustavno sodišče lani ustanovilo občino Ankaran, ki se bo konstituirala na prihodnjih lokalnih volitvah leta 2014. Čeprav lahko Mestna občina Koper trenutno prosto razpolaga z zemljišči v Ankaranu, v tamkajšnji krajevni skupnosti menijo, da se je z dnem ustanovitve občine 9. junija lani naselje Ankaran izločilo iz Mestne občine Koper.

Ta dan po mnenju predsednika ankaranske krajevne skupnosti Gregorja Strmčnika hkrati predstavlja datum delitvene bilance premoženja med občinama. Zato Strmčnik dražbo ocenjuje kot poskus reševanja obupne finančne situacije in proračunskega primanjkljaja Mestne občine Koper. "S tem se nadaljuje načrten in protizakonit poskus siromašenja občine Ankaran v korist Mestne občine Koper," dodaja Strmčnik, ki morebitne kupce ankaranskih parcel vnovič svari pred tveganim nakupom, ki se bo slej ko prej po njegovem prepričanju izkazal kot pravno ničen.

Zaradi podobnih javnih opozoril se Strmčnik trenutno zagovarja na sodišču, saj ga je Mestna občina Koper tožila zaradi razžalitve in posega v pravice, za kar od njega zahteva 20.000 evrov. Strmčnika bo v kratkem obiskal tudi izvedenec, ki ga bo danes imenoval nadzorni odbor koprske občine in naj bi izvedel nadzor krajevne skupnosti Ankaran. Strmčnik pravi, da bo izvedenec lahko spremljal revizijski pregled računskega sodišča, ki so mu že izročili vso dokumentacijo.

Carpaccio pub na prodaj, tokrat še ceneje

Na tokratni dražbi po naprodaj tudi nekdanji gostinski lokal Carpaccio pub. Koprska občina ga prodaja že tretjič, v prvih dveh primerih pa ga je pred javno dražbo umaknila iz prodaje. Kljub temu so za tokratno dražbo določili nižjo izklicno ceno: če je na zadnji dražbi ta bil na prodaj za 258.000 evrov, so sedaj vrednost ocenili na slabih 220.000 evrov. Lokal trenutno nima obratovalnega dovoljenja, lani pa so ga dvakrat pred volitvami uporabili za štab Popovičevih strank Avion in Koper je naš. Zaprt gostinski lokal od julija 2003 najema podjetje 13, d. o. o., pred tem ga je kot podjetnik upravljal sam Popovič.

Med zanimivejšimi večjimi zemljišči na dražbi je vsekakor tudi trikotnik ob koprski pošti, blizu izhoda s hitre ceste Bertoki-Koper. Gre za več parcel velikosti približno 6800 kvadratnih metrov, ki jih ponujajo po izklicni vrednosti približno 730.000 evrov. Za skoraj štiri milijone evrov pa koprska občina ponuja približno tudi 24.300 kvadratnih metrov zemljišč, ki so namenjena stanovanjski ter poslovno-trgovski dejavnosti in ležijo nasproti Mercator centra v Šalari.