"Mi smo svoje evropske cilje ne le dosegli, ampak že presegli. Zato se lahko zdaj mirno prepustimo sanjam," je po žrebanju na Dunaju dejal Cimosov trener Fredi Radojkovič. Atletico Madrid je v skupini smrti (Veszprem, Kielce, Füchse Berlin, Čehovski medvedi, Bjerringbro-Silkeborg) prepričljivo osvojil prvo mesto: na desetih tekmah je sedemkrat zmagal, dvakrat remiziral in le enkrat izgubil proti Veszpremu v zadnjem krogu, potem ko si je predčasno zagotovil številko ena. V osmini finala je proti Kadettnu visoko zmagal že v Švici (37:28), zato si je lahko na povratnem dvoboju doma privoščil poraz (26:30). Radojkovič se zaveda, da Špancem pripada vloga favorita: "Nam ostane le to, da se jim skušamo čim bolje postaviti po robu in morebiti vsaj v Bonifiki pripraviti presenečenje."

Na žrebanju je kroglice iz steklenih posod vlekel Leopold Kalin, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja RZS. A za Slovenijo ni imel srečne roke, kajti med štirimi možnimi nasprotniki iz prvega bobna (Barcelona, Atletico, Kiel, Füchse Berlin) Koprčanom ni izpolnil največje želje - da bi se pomerili z "lisicami" iz Berlina, ki so v osmini finala izločile Hamburg. "Že to, da smo med osmimi v Evropi, je podvig. Vesel in ponosen sem, da nam je to uspelo. Atletico je sicer favorit, a se ga ne bojimo. Tako kot se nismo ustrašili niti favoriziranih in močnih Kielc," je dejal klubski direktor Aleš Koršič, ki se je udeležil žrebanja na Dunaju. Prva tekma bo 21. aprila ob 18. uri v Kopru, povratna pa med 25. in 29. aprilom v Madridu.

Atletico Madrid (zanj so nekoč igrali Uroš Zorman, Aleš Pajovič in Sergej Rutenka) je trikratni prvak Evrope (2006, 2008, 2009), na zadnjih dveh zaključnih turnirjih najboljše četverice v Kölnu pa je ostal praznih rok. Čeprav se klub ubada z denarnimi težavami, zaradi česar se je tudi preselil iz La Manche v metropolo, ima trener Talant Dušebajev še vedno zvezdniško zasedbo: poleg kopice reprezentantov Španije (Aguinagalde, Canellas, Davis, A. Entreriios, Hombrados, Parrondo, Šterbik...) še vrhunske tujce - Francoza Abalo in Dinart, Poljak Jurkiewicz, Šved Källman, Makedonec Lazarov in Danec Markussen.

Poleg Celja Pivovarne Laško so se v polfinale pokala pokalnih zmagovalcev prebili še Flensburg, Gummersbach (oba Nemčija) in Aragon (Španija), v taboru pivovarjev pa so upali, da jim bodo kroglice namenile slednjega. A boginja sreče Fortuna jih ni pobožala. "Na začetku sezone je bil Gummersbach v krizi, a se vrača v staro formo. Nemcem prepuščamo vlogo favorita, mi pa nimamo česa izgubiti. A mogoče se bosta prekrila naš zelo dober dan in njihov zelo slab, kar bi prineslo presenečenje," meni celjski trener Vladan Matić pred tekmama z Gummersbachom (prva 21. ali 22. aprila v Zlatorogu, povratna 28. ali 29. aprila v Nemčiji).

V 18-članski nemški ligi je Gummersbach šele na 14. mestu, po slabem začetku sezone pa je odpustil trenerja Seada Hasanefendića (nekdaj je vodil Celjane) in ustoličil pomočnika Emirja Kurtagića. Ta ima na razpolago kar enajst tujcev iz sedmih držav, med njimi tudi Slovenca Aljoša Rezarja, nekdanjega vratarja pivovarjev. V zadnjih treh sezonah je Gummersbach trikrat osvojil evropsko lovoriko: v sezoni 2008/2009 pokal EHF, v zadnjih dveh pokal pokalnih zmagovalcev.