Podrobnosti za zdaj niso znane, po navedbah naših virov pa naj bi prodajni konzorcij zavezujoče ponudbe pričakoval do sredine prihodnjega meseca. Zavezujočim ponudbam bodo sledila še individualna pogajanja s strateškimi investitorji, prodaja pa naj bi bila po predvidevanjih naših virov končana do sredine letošnjega leta.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je ponudbo za nakup več kot 50-odstotnega deleža Ljubljanskih mlekarn sprva oddalo dvanajst investitorjev, vendar se zaradi velikega zanimanja strateških vlagateljev, finančnim investitorjem ni uspelo uvrstiti v drugi krog prodaje. Od vsega začetka poznavalci razmer največ možnosti pripisujejo nizozemski Friesland Campini, vendar pa se v zadnjih dneh v gospodarskih krogih pojavljajo namigovanja, da so Nizozemci odstopili od nameravanega odkupa.

Po za zdaj še neuradnih informacijah sta skrbni pregled poslovanja Ljubljanskih mlekarn poleg Nizozemcev opravila tudi eden izmed italijanskih prehrambenih konglomeratov, ki je v družinski lasti, ter za zdaj še neznana francoska prehrambna skupina. Med investitorji, ki so izvedli skrbni pregled poslovanja, je bil tudi Mlekodel, ki je v lasti kmetijskih zadrug in ki ima že zdaj v lasti četrtino Ljubljanskih mlekarn.

Mlekodel sicer sprva sploh ni oddal ponudbe, v prodajni postopek pa se je s sicer eno izmed najslabših ponudb vključil šele naknadno. Po neuradnih informacijah je Mlekodel prodajalcem že oddal tudi zavezujočo ponudbo v višini sedem evrov za delnico oziroma za celotne Ljubljanske mlekarne ponuja nekaj več kot 30 milijonov evrov. Ta ponudba je po navedbah naših virov za prodajalce nesprejemljiva, saj so preostali strategi v nezavezujočih ponudbah za delnico ponujali od 12 do 14 evrov oziroma od 50 do 60 milijonov evrov za vso družbo. Naši viri sicer ne izključujejo možnosti, da bo kateri od strateških investitorjev skrbni pregled poslovanja izvedel naknadno, saj podatkovna soba še vedno ni zaprta.

matjaz.polanic@dnevnik.si