"Številne države imajo kulturne ali religiozne zadržke, ki zahtevajo prilagoditve športne opreme," je potezo FIVB pojasnil predstavnik zveze Richard Baker. Odbojkarice se bodo lahko tako same odločile, ali bodo še naprej nastopale v oprijetih kopalkah ali pa v nekoliko bolj zakrivajočih majicah in hlačah. Pri slednjih bo veljala omejitev dolžine do največ tri centimetre nad kolenom. "Ker se bodo zmagovalci celinskih tekmovanj uvrstili na igre, bodo nova pravila začela veljati takoj. Ne verjamem pa, da bomo videli veliko sprememb pri oblačenju," je še dodal Baker.

Novo pravilo bo FIVB uveljavila že na posameznih celinskih tekmovanjih, ki so obenem kvalifikacijska za uvrstitev na OI, na njih pa bodo nastopili predstavnice in predstavniki iz kar 142 držav.

Odbojkarice v bikinijih so bile doslej eden od zaščitnih znakov tega športa, ki si je olimpijsko vozovnico zagotovil leta 1996 v Atlanti. Kot poudarja FIVB, že doslej niso zahtevali, da morajo igralke na tekmah nositi zgolj kopalke, a so se za dodatna oblačila odločale le redke, pa še to večinoma takrat, ko so tekme potekale ob nizkih temperaturah.

Tekmovanje v odbojki na mivki bo na OI v Londonu potekalo na začasnem igrišču v neposredni bližini Buckinghamske palače.