Preden bo regrat spremenil travnike v sončno rumeno preprogo in okrasil robove poti, je čas, da si ga naberemo, saj ni le plevel, kakor nekateri mislijo, ampak prava poslastica in tudi zdravilna rastlina. Prečisti telo, zboljšuje kri, spravi v red jetra in ledvice, odvaja vodo, zniža raven holesterola. Zdaj vemo, da vsebuje tudi veliko vitamina C in B, ki delujeta proti utrujenosti. Ker je zdaj pravi čas za regrat, ga jejmo vsak dan ali vsaj vsak drugi dan ves mesec.

Solata

Solate iz regrata ne pripravljamo samo z oljem, ampak tudi s slaninskimi kockami ali ocvirki.

Mladi regrat dobro operemo in odcedimo. Slanino narežemo in jo v kozici svetlo pocvremo. Po okusu prilijemo kis, prevremo in še toplo zlijemo na solato, ki smo jo pred tem rahlo posolili. Namesto slanine lahko uporabimo tudi ocvirke. Dodamo sesekljan česen in primešamo topel kuhan krompir.

Lahko pa pripravimo regrat tudi z naslednjo marinado: sesekljan peteršilj, drobnjak, stisnjen česen, sesekljan list žajblja, ščepec timijana in vinski kis zmešamo. Marinada naj stoji nekaj časa, da se kis navzame dišav, nato z njo prelijemo regrat. Regratovo solato pa lahko izboljšamo tudi s česnovim kruhom. Beli kruh narežemo na kocke, jih popečemo na olivnem olju in med praženjem dodamo precej stisnjenega česna. Malo ohladimo in stresemo na regrat.

Kot topla priloga k mesu

Kot zelenjavo regrat ponudimo takole: očiščenega prevremo v slani vodi, ga odcedimo, potresemo s sesekljanim peteršiljem in česnom ter zabelimo s stopljenim maslom.

Kuhanega in sesekljanega pa lahko pripravimo enako kot špinačo.

Omlete s sladkim janežem

Potrebujemo 30 dag regrata in srednje debel sladki janež, ki ga prerežemo in naribamo, da dobimo tanke pramene, ki jih v slani vodi kuhamo dve minuti, odcedimo in ohladimo.

Posebej pripravimo testo za palačinke: razžvrkljamo za vsako osebo 2 jajci, 2 žlici mleka, sol in slabo žlico moke. Palačinke spečemo na olivnem olju in jih nadevamo z regratom ter sladkim janežem, prepognemo in zložimo v namaščeno ognjevarno posodo. Pečene potresemo s sesekljanim zelenjem sladkega janeža.

Sirup

Cvetove naberemo takrat, ko je regrat v polnem cvetenju. Potrebujemo 100 cvetov, prilijemo liter vode in narezano neškropljeno limono z olupki vred. Kuhamo poldrugo uro. Tekočino precedimo, ji dodamo kilogram sladkorja in skuhamo v srednje gost sirup, ki ga nalijemo v majhne kozarce in zapremo z aluminijastimi pokrovčki. Sirup uporabljamo za izkašljevanje in pomirjenje.