Tiskovni predstavnik Lafarge Cementa Andrej Sopotnik pa je pojasnil, da je cementarna s t.i. mehko metodo in prezaposlitvijo število zaposlenih zmanjšala s 180 na 120.

Po načrtu reorganizacije podjetja naj bi odpustili 60 delavcev, vendar ta številka še ni dokončna, saj pogajanja s svetom delavcev in podjetniškim sindikatom še potekajo. Koliko delavcev bo Lafarge Cement, ki je lani ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja, odpustil, naj bi bilo znano v začetku aprila.

Trboveljski občinski svetniki so na seji pozvali vse pristojne organe v Sloveniji, da v najkrajšem možnem času družbi omogočijo obratovanje pod enakimi pogoji kot veljajo za cementarne v Sloveniji in EU z upoštevanjem vseh veljavnih zakonov, standardov in predpisov ter ob upoštevanju geografskih in mikroklimatskih razmer ter vseh obremenitev degradiranega okolja.

Trboveljski župan Vili Treven je lastnike Lafarge Cementa pozval k preučitvi vseh možnosti za ohranitev delovnih mest v Trbovljah, kot tudi k preučitvi možnosti povečanja delovnih mest z vlaganjem družbe v druge dejavnosti s področja gradbeništva v okviru njihovih razvojnih usmeritev in ob upoštevanju veljavne zakonodaje.

Trboveljski svetniki so pozvali tudi vse predstavnike civilnih iniciativ, da kooperativno sodelujejo z vsemi vodstvi podjetij v Zasavju, ki so okoljski zavezanci, prav tako so pozvali vse tri župane zasavskih občin, da se v sodelovanju z zainteresiranimi akterji v Zasavju in pristojnimi državnimi organi čim prej organizira regijska okoljska konferenca.

Aktivisti Eko kroga pa so sporočili, da je bila ponedeljkova izredna seja zastavljena kot "farsa". Kot so navedli, je bila z dnevnega reda seje namerno izključena razprava zdravstvenih in okoljskih strokovnjakov oz. so bili izključeni tisti vidiki, ki so Lafarge Cement pokazali v njegovi resnično umazani podobi.