Na udaru se je tokrat znašla ekipa Caterham, katere lastnik je Tony Fernandez, ki si lasti tudi angleški nogometni klub QPR. Moštvu grozi visoka kazen s strani Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia), možna pa je celo izključitev iz tekmovanja.

Moštvo Force India namreč obtožuje Caterham kraje intelektualne lastnine. Šlo naj bi za zaupne podatke o aerodinamičnem dizajnu dirkalnika Force India iz leta 2010, to pa je močno zmotilo tudi ekipo Marussia, ki je prav tako kot Caterham (takrat pod imenom Lotus) v svet formule ena vstopila ravno tistega leta, saj naj bi njihovi direktni konkurenti na ta način dobili nepošteno prednost pred njimi.

Višje sodišče v Londonu je pred nekaj dnevi v sporu med moštvom Force India in oblikovalskim podjetjem Aerolab razsodilo v korist dirkaške ekipe. Aerolab je sprva sodeloval s Force India, kasneje pa še z ekipo Caterham, sedaj pa mora indijski ekipi plačati 25 tisoč evrov zaradi kršitve zaupanja in predaje zaupnih informacij tretji strani, ker so zaposleni Aerolaba moštvu Caterham predali nekaj podatkov o aerodinamičnem dizajnu dirkalnika Force India.

V moštvih Force India in Marussia so prepričani, da takšna razsodba sodišča dokazuje, da je moštvo Caterham kršilo pravila Fiinega mednarodnega športnega kodeksa, po katerem je bil leta 2007 zaradi škandala Spygate visoko kaznovan McLaren.

Namestnik vodje ekipe Force India Bob Fernley je bil ob tem jasen: “Če sedaj glede tega ne bo ničesar storjenega, potem je v 'paddocku' ponovno vse dovoljeno. Če ne bodo sprejeli nobenih sankcij, lahko potem tudi McLaren zahteva nazaj tistih 100 milijonov dolarjev?“

Če bo Fia kaznovala Caterham in če sklepamo po kazni McLarnu, bi to lahko ekipo, za katero letos dirkata Vitalij Petrov in Heikki Kovalainen, stalo več 10 milijonov dolarjev.