S tem se je končala tudi nočna mora voznikov, ki so se iz teh koncev zaradi enosmerne semaforizirane zapore prometa premikali po polžje. Še vedno pa vozniki preklinjajo in izgubljajo potrpljenje na cestnem odseku med Želinom in Spodnjo Idrijo v vasi Travnik.

Tam so namreč zaradi poškodovanega cestišča pred natanko tremi leti uvedli polovično zaporo ceste, gradbena dela pa so se začela šele ta mesec. Idrijski poslanec Samo Bevk, ki je na ministra za infrastrukturo Zvonka Černača nedavno naslovil tudi poslansko vprašanje na to temo, je opozoril, da ljudje nimajo nič proti popravilom cest, vendar jim zavre kri, če se postavi samo semafor in zapre vozni pas, dela pa se več let sploh ne začnejo.

Direkcija: Lokalna skupnost bi lahko bolj pomagala

Na direkciji za ceste odgovarjajo, da so imeli že zdavnaj pripravljeno vso dokumentacijo za rekonstrukcijo cestnega odseka na Travniku na dolžini 340 metrov. Za projekt, vreden 1,8 milijonov evrov, je bil izveden celo javni razpis in sklenjena pogodba o izvedbi, a je prišlo do zamud pri odkupu zemljišč.

"Vse skupaj bi bilo verjetno veliko hitrejše, če bi pri pogajanjih z lastnikom zemljišč, s katerim smo imeli težave, sodelovala tudi lokalna skupnost. Ta je priskočila na pomoč šele lansko jesen, tako da smo šele konec leta z lastnikom zemljišč podpisali vse potrebne pogodbe," je povedal direktor Direkcije RS za ceste Gregor Ficko in dodal, da bi bile lahko občine, ki imajo v takšnih primerih nedvomno velik interes, bistveno bolj aktivne.

Dve veliki investiciji na Keltiki še letos?

Letos pa naj bi se direkcija na četrti razvojni osi lotila tudi dveh obsežnih projektov, ki bosta financirana iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Gradbinci naj bi se tako že konec leta preselili na tolminski del Keltike in začeli celotno rekonstrukcijo 6,5 kilometra dolgega odseka ceste med Bačo in Dolenjo Trebušo. S projektom, vrednim skoraj 22 milijonov evrov, naj bi sanirali tudi nevarne odseke cest skozi naselja Bača pri Modreju, Idrija pri Bači in Slap ob Idrijci.

Malo manj kot 28 milijonov evrov pa bo Evropa prispevala za obnovo nevarnega, enajst kilometrov dolgega odseka ceste med Dolenjo Trebušo in Želinom, ki poteka ob reki Idrijci. Z obnovo bo omogočena večja pretočnost prometa, saj bodo na določenih odsekih lahko avtomobili vozili tudi 60 kilometrov na uro.

"Za odsek med Bačo in Dolenjo Trebušo trenutno čakamo še na stališče Agencije RS za okolje v zvezi s poplavno študijo, saj del projekta poteka na poplavnem območju. Takoj ko bomo dobili pozitivno mnenje, bomo objavili javni razpis za izvajalce del. Oba projekta sta tako daleč, da lahko začnemo delati že konec leta," je napovedal Ficko in dodal, da tudi priprave na gradnjo tolminske obvoznice tečejo po načrtu.