Čeprav je takratni minister za šolstvo in šport Igor Lukšič še konec lanskega leta pritrjeval napovedim gradbenikov, da bi bili ti dve skakalnici lahko končani že spomladi, v Planici, kjer so zime hude, vse le ne gre tako hitro. Ta hip se dokončuje skupno doskočišče, prihodnji teden bodo začeli polagati lesene obloge. Prav tako so že skorajda končani oba stolpa ter zaletišče manjše skakalnice. Nazadnje bo prišlo na vrsto še zaletišče večje naprave, ki bo končano maja. "Takrat bomo začeli polagati plastiko, kar naj bi trajalo dva meseca. Julija bi lahko že opravili prve skoke. Manjkale bodo sicer še tribune in preostala ureditev okolice, a skakalnici bosta nared," je ocenil direktor Zavoda Planica Jelko Gros.

Letos pride na vrsto še pet manjših skakalnic (od 15- do 85-metrske) med letalnico in obema velikima skakalnicama. Prav tako bodo zgradili nov servisni objekt Čaplja. Letos je na voljo 5,4 milijona evrov za večji skakalnici in 7,8 milijona evrov za vse preostalo. Levji delež denarja prispeva Evropska unija, 15 odstotkov državni proračun. Ves projekt gradnje nordijskega centra je sicer še vedno ocenjen na 43 milijonov evrov. Poleti bodo začeli projektiranje izboljšanja (predvsem seveda povečanja) letalnice bratov Gorišek. "Graditi bomo začeli teden dni po poletih leta 2013 in končali pred finalom svetovnega pokala leta 2014, ko pričakujem, da se bo v Planico spet vrnil svetovni rekord," je napovedal Jelko Gros.

Največ težav je pri gradnji tekaškega dela nordijskega centra, za katerega nimajo vseh potrebnih zemljišč. Za devet članov Agrarne skupnosti Rateče - Planica, ki niso sprejeli ponudbe države o odkupu njihovega deleža, so začeli postopek razlastitve. "Nas ne omejuje kandidatura Planice za svetovno nordijsko prvenstvo leta 2017. Problem je ta, da moramo evropski denar porabiti do leta 2014, zato se tudi s tem tekaškim delom mudi," je še razložil Jelko Gros.