"Za Slovenijo je bolj kot naravne lepote pomembno, da ima pametne in izobražene ljudi. Danes vam zato želim čim boljši dosežek, tudi če ne boste zmagali. Važno je, da sodelujete, ker se da v življenju tudi brez zmage doseči marsikaj," je neučakane tekmovalce nagovoril Jadran Lenarčič, direktor Inštituta Jožefa Stefana.

Misli lahko preneseš na računalnik

Dijaki, med njimi je bilo opaziti zgolj nekaj dijakinj, so nato prisluhnili še zadnjim napotkom in se razdelili v štiri tekmovalne skupine. V prvi so se pomerili začetniki na področju programiranja, v drugi bodoči računalničarji z nekaj več programerskimi veščinami, v tretji skupini pa dijaki z dobrim znanjem, ki so morali izdelati delujoč računalniški program. V zadnji skupini so dijaki pokazali znanje pri razvijanju spletnih aplikacij.

"Že dolgo sem navdušen nad računalništvom, ker lahko s programiranjem vse, o čemer razmišljaš, preneseš na računalnik. Tudi v prihodnje se želim ukvarjati s programiranjem, danes pa upam na dober rezultat," je povedal dijak Blaž Medved, ki je pred tekmovanjem, čeprav se ga je udeležil že tretjič in vedno osvojil tudi priznanje, občutil kanček treme. Prav tako si bo v prihodnje poklic na področju računalništva iskal dijak Matic Slemič, ki je bil tokrat na tekmovanju drugič: "Zanima me matematika, s katero je računalništvo tesno povezano, in menim, da je danes računalništvo del vsakdana. Razumem logiko delovanja računalnika in upam, da se bom še naprej lahko ukvarjal s tem ali multimedijo."

Današnji tekmovalci bodoči študenti

Na letošnje tekmovanje je svoje varovance pripravljalo petdeset mentorjev, ki so zanje ves čas močno stiskali pesti. Da bi jim čakanje na razglasitev rezultatov čim hitreje minilo, so med tekmovanjem potekala predavanja, svoje delovanje pa je predstavila tudi fakulteta za računalništvo in informatiko, saj po besedah prodekanje za pedagoško dejavnost Neže Mramor Kosta v današnjih mladih tekmovalcih vidijo predvsem bodoče študente fakultete.

Ko so dijaki "odklikali" svoje odgovore, so se lahko skupaj z mentorji udeležili še nekaterih predavanj, na katerih so med drugim izvedeli, kako zaščititi svojo stran na socialnem omrežju, in ob 18. uri prisluhnili razglasitvi rezultatov. Nekateri so bili z dosežkom zadovoljni, drugi bodo poskušali boljšo uvrstitev doseči že prihodnje leto.