Staro tržnico so morali zapreti

Občina bo zemljišče dosedanje tržnice uredila. "Do začetka gradnje novega objekta, ki ga načrtujemo, bomo na tem mestu začasno uredili parkirišča, zato bomo zemljišče kasneje tudi asfaltirali," so zagotovili na občini. Sicer pa se je občina ravno zaradi tržnice večkrat znašla pod plazom kritik. Neupravičeno, trdijo na občini, saj niso bili nikoli lastniki omenjenega zemljišča. "Niti s tržnico nismo nikoli upravljali. Sedanji lastnik, podjetje Pilon center, je tržnico odkupil od prejšnjega lastnika, podjetja Košaki. Tudi če bi hoteli, zato ne zemljišča in ne tržnice nismo mogli prodati Tomažu Ročniku, lastniku podjetja Pilon center, kot se govori v javnosti," so zatrdili na občini.

In ker tržnica nikoli ni bila občinska, občina tudi ni imela pristojnosti, da bi lastniku oziroma upravljalcu tržnice dovolila ali prepovedala, da tržnico zapre. "Staro tržnico smo bili dolžni zapreti, ker so bili objekti dotrajani in za nadaljnje opravljanje dejavnosti neustrezni," je dejal velenjski župan Bojan Kontič. Dodal je, da so vse sile usmerili v iskanje nove oziroma še prej nadomestne lokacije za tržnico. In jo tudi našli. Začasno je kmečka tržnica v atriju Centra Nova, na njej pa lokalni ponudniki z območja Šaleške in Savinjske doline vsako soboto prodajajo svoje pridelke. "Tako s ponudniki kot tudi predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice pa se še dogovarjamo, kje bi lahko bila nova mestna tržnica," je še povedal Kontič.

Prodajalci z lokacijo zadovoljni

Občina je za potrebe nadomestne tržnice lani kupila tudi nekaj novih stojnic in prodajnih miz, prav tako pa prodajalcem sofinancira del mesečne najemnine. Ti morajo tako na mesec za najemnino odšteti le 40 evrov. Ponudniki, ki so na tržnici prisotni le ob sobotah, pa za najem odštejejo pet evrov na dan. So pa, tako so zatrdili vsi po vrsti, s sedanjo lokacijo povsem zadovoljni. "Mene ne bi motilo, če bi tržnica tu kar ostala. Prostor je dovolj velik, čist, dostopen vsem, tudi invalidom in mamicam z vozički, ki med sprehodom mimogrede opravijo še nakup," je dejala Zvonka Oblak iz Škal, ki se ukvarja izključno z ekološko pridelavo sadja in zelenjave, o čemer priča tudi na vidnem mestu obešen certifikat.