Kdo je najhitrejši Mehičan na svetu? Junak risank Speedy Gonzales? Ne, to je vsaj od VN Malezije dalje dirkač ekipe Sauber Sergio Perez. 22-letni Mehičan je namreč drugi dirkač iz te države, ki je kdaj koli stopil na zmagovalne stopničke v tem športu, nazadnje je to uspelo zdaj že pokojnemu Pedru Rodriguezu leta 1971 na VN Nizozemske, ki jo je prav tako končal kot drugi, le dobre tri tedne pred smrtno nesrečo v Nemčiji.

Letošnja VN Malezije bo šla v zgodovino kot dirka, na kateri smo ponovno videli več kot polurno prekinitev zaradi močnega dežja, v glavno tribuno pa je udarila strela in za kratek čas povsem "zmedla" elektroniko vodstva dirke. In vreme je nato na glavo postavilo prav vse. Fernando Alonso je najbolje izrabil spremenljive okoliščine in dejstvo, da je v pravem trenutku menjaval optimalne pnevmatike, pa naj bo za dež, delno mokro ali za suho stezo.

"Nismo bili najboljši, a smo zmagali. In zmagi se nikoli ne 'gleda v zobe', saj sem naredil vse, kar je bilo v moji moči. Najbolj pomembno je bilo, da nisem napravil nobene napake, zanesljivost je bila to pot ključ do zmage. A to ne spremeni dejstva, da naš dirkalnik še vedno ni dovolj dober za zmage, naš prvi cilj v tem trenutku je, da skušamo osvajati čim več točk in se na kvalifikacijah prebiti med najboljših deset," je povedal Fernando Alonso, ki pa je moral malo pred koncem še malce trepetati za zmago.

Vzrok za to je bilo največje presenečenje te dirke: 22-letni Sergio Perez, ki je prav tako naredil vse prav pri izbiri pnevmatik in določanju strategije in je bil na stezi tudi hitrejši od Alonsa. A to ni pomagalo veliko v boju proti bolj izkušenemu dirkaškemu mačku, saj je malo pred koncem dirke le hotel preveč in zajadral s steze, a je na koncu še ujel drugo mesto: "Mogoče bi lahko celo prehitel Alonsa, zmaga je bila na dosegu roke. A sprednji pnevmatiki sta bili iz kroga v krog slabši, napravil sem napako, ki pa me na srečo ni stala nobenega mesta."

Peter Sauber po velikem uspehu: Sergio je prerasel samega sebe

Preostali favoriti pa se niso smejali. Button je se je po lastni krivdi zapletel z Narainom Kartikejanom in polomil sprednje krilce, Indijec v ekipi HRT pa je odigral pomembno vlogo v še enem trčenju, ki je stal nove točke Sebastiana Vettla: "Na tej dirki nam ni šlo prav nič od rok. Kot v običajnem prometu so tudi v formuli 1 na stezi prave kumare. Mislim, da sem bil že mimo HRT, ko je nenadoma spustila pnevmatika. Žal mi od samega začetka ni povsem delovala radijska povezava z ekipo, zato nisem vedel, kaj dela konkurenca in smo zato tudi malce zaspali pri strategiji." In kaj je bilo s pozivi vodstva Red Bulla, naj predčasno zapelje v bokse in konča dirko? "Hoteli so, da bi dirko prej končal, da bi malce ohranili motor in menjalnik. A zdelo se mi je prav, da pripeljem v cilj in vidim karirasto zastavo, pa čeprav potem moj dirkalnik izpusti dušo," je povedal vidno razočarani Vettel.

Karavana formule 1 se bo zdaj preselila na Kitajsko, kjer bo naslednja dirka na sporedu 15. aprila.