"Ker ni nikjer konkretizirano, kakšna proizvodnja cementa je mišljena, s sosežigom odpadkov ali brez njega, in ker je Lafarge cement že povedal, da bo delovna mesta in proizvodnjo cementa lahko obdržal le v primeru sosežiga odpadkov, je povsem očitno, da občina Trbovlje podpira tudi sosežig odpadkov v Lafargeu cementu. Tako usoden sklep naj bi svetniki sprejeli brez vnaprejšnjega vpogleda v zdravstven in okoljski vidik takšne dejavnosti," trdijo v Eko krogu.

Prav tako so prepričani, da čimprejšnjo izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig alternativnih goriv v cementarni podpira tudi novi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki se je že sestal z vodstvom cementarne, ne pa tudi z zasavskimi župani in predvsem Eko krogom. Na ministrstvu so pojasnili, da se bo minister "aktivno vključil v reševanje tega problema", pričakuje pa, da bodo rešitve iskali skupaj s predstavniki lokalne skupnosti, vsemi onesnaževalci zraka, lokalne javnosti in nevladnih organizacij, tudi Eko kroga.

Trboveljski župan Vili Treven na očitke Eko kroga odgovarja, da jim očitno ne glede na to, kaj storijo, stvari ne ustrezajo. "V sredo so bili povabljeni na komisijo za varstvo okolja, urejanje prostora in infrastrukturo, kjer so v predstavitvi tudi predstavili svoje stališče," je pojasnil Treven in dodal, da ponedeljkova razprava o prihodnosti Lafargea cementa ne bo zadnja, saj pripravljajo tudi tematsko okoljsko konferenco, na katero bodo povabili vse zasavske župane, zainteresirano javnost in pristojne državne ustanove.