Slovenija je bila na zadnji seji delovne skupine Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) zaprošena za poročanje o delu in napredku Slovenije na področju upravljanja podjetij v državni lasti, so zapisali na agenciji.

OECD je namreč v poročilu o korporativnem upravljanju v Sloveniji med drugim navedel pet priporočil, in kot eno od prioritetnih nalog izpostavil ustanovitev centralne agencije za upravljanje kapitalskih naložb. Sloveniji je priporočil pripravo kodeksa upravljanja kapitalskih naložb države, ki se ga implementira tako znotraj delovanja agencije kot tudi na ravni družb.

Prav tako so Sloveniji priporočili sprejetje strategije upravljanja kapitalskih naložb države, ki definira lastniške cilje vlade, razvrstitev kapitalskih naložb med strateške in portfeljske naložbe in definiranje ciljev vlade za vse te naložbe.

OECD je Sloveniji podala še druga priporočila, ki se nanašajo na zakon o gospodarskih družbah in obravnavo manjšinskih delničarjev ter ukrepov s področja delovanja Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Kot del zavez, ki jih je Slovenija sprejela ob vstopu v članstvo OECD, je tudi redno poročanje o napredku. V konkretnem primeru to pomeni, da je bilo pripravljeno poročilo o napredku na področjih upravljanja podjetij in upravljanja podjetij v državni lasti v času od njenega pristopa k OECD, ki ga je vlada sprejela 23. februarja in je bilo posredovano na OECD.

Agencija je v dobrem letu svojega dela vsa priporočila iz zgoraj omenjenega dokumenta iz svoje pristojnosti uresničila, nekaj časa pa bo še potrebno, da se vsi ukrepi ustrezno implementirajo tudi na ravni vseh državnih družb, predvsem implementacija kodeksa upravljanja in priporočil agencije, so še zapisali.