"Vsakomur posebej hvala, prav zares, to je najlepše darilo, ki sem ga dobil za rojstni dan. In to spet v Mariboru, spet pred polno dvorano in spet tukaj pred vami, res najlepša hvala vsem," je nemudoma po dvoboju dejal Zavec, ki je proti Namibijcu danes zmagal s 117:109, 117:109 in 118:110.

Borba je bila v prvih rundah precej enakovredna. Uushona je vseskozi iskal načine, kako ubežati Zavčevim direktom in krošejem in to mu je lepo uspevalo. Ko je uvidel, da se bo s sklanjanjem pod Ptujčevo levo roko lepo izmikal težkim udarcem, je to s pridom izkoriščal vse do konca. Klub neprestanim opozorilom sodnika v ringu Inga Barrabasa, ki mu je zaradi tega z dvema prekinitvama tudi dvakrat odvzel točke, je Uushona neprestano lezel pod Zavčevo roko in se sklanjal.

V četrti rundi je nekaj levih in desnih krošejev Dejana Zavca le našlo svoj cilj, saj je bil Uushona preveč odprt, tudi zato se je dvakrat nevarno zamajal. A je ostal na nogah in se žilavo upiral naprej. V sedmi in deseti rundi je Namibijec zaradi opozoril ostal brez točke, v enajsti pa celo pristal na tleh. A se je tja bolj kot ne z napačnim postavljanjem nog spravil sam. Sodnik je borbo takoj nadaljeval in tudi v dvanajsti rundi sta oba borca ostala na nogah. Sodniki so soglasno odločili, da je bil v ringu nocoj boljši Zavec.

Septembrski poraz "narejen z glavo"

Zavec se je s sinočnjo zmago spet vrnil med najboljše. Drugi poraz v karieri septembra lani proti Američanu Andreju Bertu ga ni vrgel iz tira, še celo več, kot je dejal Ptujčan, je bil septembrski poraz "narejen z glavo", pač ena od stopničk v karieri, iz katere se je veliko naučil. Zavec je namreč v Biloxiju septembra lani po skoraj 21 mesecih izgubil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji IBF. Velika želja po takojšnji vrnitvi v ring, kjer bi se mu ponudila priložnost znova osvojiti tako želeno boksarsko lovoriko, pa je takrat ostala neuresničena. Novopečeni prvak Andre Berto je namreč vrnil pas svetovnega prvaka v želji po večjem zaslužku, tako da do boksarske revanše med Ptujčanom in Američanom ni prišlo.

"Vsekakor bomo nadaljevali pot naprej proti vrhu. Najprej bo potrebno strniti misli, se stabilizirati in trezno razmisliti v katero smer bomo šli, vsekakor pa zdaj sledi pot navzgor," je po dvoboju v nedeljskih jutranjih urah dejal Zavec.

"Pot navzgor je lahko zelo hitra"

Podobno je razmišljal tudi Zavčev manager Ulf Steinforth, ki je kar žarel od navdušenja, saj sta oba njegova borca zmagala, poleg Zavca je bil uspešen tudi Denis Simčič. "Mislim, da je pot navzgor lahko zelo hitra. Morda bo rabil še eno borbo, a pomembno je, da smo imeli ta dvoboj, da je bila neka aktivnost, da so drugi postali pozorni na nas. Morda bomo tudi s tem prej dobili kakšno ponudbo, odločili smo se, da gremo znova v smeri svetovnega prvaka. Ta dvoboj je bil odločilen za vrnitev v svetovni vrh. Morda bo potrebno braniti današnji naslov, a cilj je nedvomno borba za svetovnega prvaka. To je možno dobiti že v prihodnjih 12 mesecih, lahko pa gre vse skupaj še hitreje," je sinoči povedal Steinforth.

Zavec je trdno odločen kaj hoče. Bil je že svetovni prvak in to hoče znova postati. A zaveda se, da pot ne bo lahka. Kot pravi pesem, ki ga je sinoči pospremila v ring, "No easy way out", v boksu lahkih poti ni: "Vsak negativen delček pušča neke posledice, ki so zelo pomembne za nadaljnjo pot, gre samo za končni efekt. Morda čez mesec ali dva ne bo nihče več vedel, da je bil tisti poraz v Biloxiju narejen z glavo. A poraz je poraz, težko se je in fizično in psihično po porazu postaviti na noge, a če je želja in sta zavest in podzavest na pravem mestu, potem gre vse pozitivno naprej. Zelo pomembno pa je, da si zaupaš in da ostaneš malo gluh in malo slep za negativnosti. Če želiš nadaljevati pot, je včasih dobrodošlo, da ne vidiš in ne slišiš tega, da bi imel nestabilna tla."

Na starost, 13. marca je dopolnil 36 let, se ne ozira, pravi, da je z leti vse boljši: "Iz priprav v priprave ugotavljamo, da se zakoni, ki jih piše znanost, skregajo pri meni. Vse starejši sem, vse boljše rezultate dosegam. Morda gre to pripisati tej slepoti in gluhoti, a cilj je priti spet na vrh. To je zgolj en in edini cilj, vse ostalo levo - desno me ne zanima. Vem da sem dobro pripravljen fizično in psihično in današnji dvoboj je bil ena stopnička in dober pokazatelj za naprej. Sam osebno menim, da ko bo prišel ta čas, kot je rekel Manny Pacquiao, da je ga je obiskal 'bogec', bom povedal. Vse je možno," je še dejal Zavec.

Uushona: Mislim, da je bil sodnik malo pristranski

"Najprej hvala slovenski publiki, predstava je bila dobra. Čestitam Dejanu. Mislim, da je bil sodnik malo pristranski, ampak takšen je ta šport. Opravičil ni, zdaj moramo naprej," je bil po dvoboju kratek Uushona.

"Iskreno bi se zahvalil vsem, ki so veliko naredili za ta dvoboj, še posebej Tomažu (Baradi, organizatorju op. p.), ki si je upal pripeljati dvoboj v Maribor. Vse je šlo kot po maslu. Zahvalil bi se Bethuelu, ki je ponudil veliko več, kot sem pričakoval. Pričakoval sem težak in nepredvidljiv dvoboj, potrdil je, da smo ga pravilno preučili. Dejal sem že, da bo ta dvoboj nekaj posebnega, nasprotnik je pokazal izjemno tehniko, bil je zelo nepredvidljiv, ampak uspelo nam je zmagati, kar je izrednega pomena na moji nadaljnji poti," je po dvoboju dejal novi medcelinski prvak WBO Zavec.

"Vem kaj sem moral prestati v dvoboju, to je bil povsem drugačen dvoboj, kot smo jih bili vajeni. Zelo malo je bilo čistih udarcev, ki bi bili statični. Naredil sem velik preskok v svoji karieri, moral sem ostati skoncentriran vseh 12 rund. Ni bilo tako težko fizično kot pa psihično, da sem ostal osredotočen na napade ves dvoboj," je še povedal Zavec.