Izbranci koprskega trenerja Fredija Radojkoviča so si na prvi tekmi priigrali izjemno ugoden izid, na povratnem dvoboju v domači Bonifiki pa so ga pred 3300 gledalci oplemenitili in dosegli zgodovinsko uvrstitev. Prvič v klubski zgodovini so se uvrstili med osem najboljših ekip na stari celini, svojega četrtfinalnega tekmeca pa bodo dobili v torek, 27. marca, po žrebu na sedežu Evropske rokometne zveze na Dunaju.

V domači izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Matjaž Brumen z osmimi goli, izkazal pa se je tudi vratar Gorazd Škof, ki je zbral 18 obramb.

Oba stratega - Radojkovič na domači in Bogdan Wenta na gostujoči - sta se zavedala, da je pred njunimi varovanci izjemno zahtevna preizkušnja, zaradi tega sta nekoliko premešala uvodni sedmerki. V koprski je vratarsko mesto zasedel Gorazd Škof, krilna položaja Uroš Rapotec in Robert Konečnik, zunanje Goran Bogunović, Dean Bombač in Milorad Krivokapić, na 6-metrski črti pa se je s poljskimi orjaki boril Bojan Skoko.

Tekmo so bolje začeli Poljaki. Slovenski reprezentant in najboljši organizator igre z letošnjega evropskega prvenstva v Srbiji, Uroš Zorman, je lepo povezoval igro zvezdniške poljske zasedbe, ki si je v sedmi minuti priigrala kar lepo prednost treh golov (4:1). Domača ekipa ni imela ustreznega odgovora na strpno in preudarno tekmečevo igro, močno pa je "škripalo" tudi v domačem napadu.

Radojkovič je že po osmih minutah igre posegel po prvih menjavah, njegovi varovanci pa so se iz minute v minuto vse bolj enakovredno kosali s tekmeci. V 12. minuti je Rapotec po bliskovitem nasprotnem napadu znižal na 4:5, Koprčani pa so prvič na dvoboju izenačili v 17. minuti, ko je zadel Matjaž Mlakar. V nadaljevanju je bila rahla rezultatska prednost znova na strani Poljakov, saj so Primorci zaostali (8:10). Končnica prve polovice tekme je minila v znamenju domačih rokometašev, ki so še dvakrat izenačili (11:11 in 12:12), na velik odmor pa so odšli z identičnim zaostankom, kot na prvi tekmi v Kielcah (12:13).

Uvod v drugi polčas je minil v obojestransko raztrgani igri, malenkostno manj napak (čeravno so zapravili kar nekaj čistih strelov), pa so naredili gosti, ki so gostiteljem znova ušli na dva gola (12:14). V 39. minuti je koprski zaostanek narasel na tri gole (14:17), v nadaljevanju pa so z odlično obrambo - predvsem so onemogočili Zormana in Gregorza Tkaczyka - in raznovrstnim napadom v 43. minuti po golu Krivokapića tekmo znova postavili v začetno izhodišče (17:17).

Dvorana Bonifika je bila na nogah, čez štiri minute pa je dobesedno "eksplodirala", saj je Skube svoje soigralce popeljal do prvega vodstva na tekmi (19:18). Dolenjec v primorskih vrstah je dve minuti kasneje poskrbel za še bolj izrazito vodstvo na tekmi (21:19). Poljski rokometaši so bili v teh trenutkih povsem paralizirani, "ideolog" Zorman je obsedel na klopi, Tkaczyk pa je na "silo" skušal uveljaviti svoje tehnične sposobnosti. V tem je bil neuspešen, koprska obramba je bila v teh trenutkih granitna, napad pa - predvsem po zaslugi Skubeta - dovolj predrzen za vodstvo dveh golov (22:20, 24:22).

V izjemno razburljivi končnici je bilo več modrosti na strani domače zasedbe. Najprej je Brumen slabi dve minuti pred koncem soigralce popeljal do vodstva s 25:23, po izključitvi Tkaczyka pa je bilo jasno, da bo zmaga ostala doma in v Kopru se je začela prava fešta.