Zbirati so se pričeli že kake pol ure pred pričetkom prireditve, ki jo je povezovala Tjaša Hrobat, v sproščenem pogovoru pa so se družili tudi po uradnem delu dogodka. Za predah med podelitvijo priznanj najboljšim zaposlovalcem so poskrbeli ustvarjalci Lutkovnega gledališča Ljubljana in Šentjakobskega gledališča, ki so odigrali vložke komedije Mali diktator, narejene po motivih filma Charlieja Chaplina Veliki diktator iz leta 1940.

V iskanju kreativnosti in potenciala zaposlenih

Uvod v prireditev je naredil plesalec Žiga Krajnčan, ki je ob skladbi We are the Champions slikovito ponazoril prepletanje zlate niti med ljudmi. Zbrane v dvorani je nato pozdravil gostitelj, predsednik uprave Dnevnika Bojan Petan, ki je poudaril, da se je kljub turbulentnim časom za sodelovanje v izboru odločilo 111 podjetij, od tega rekordno število gazel, kar 17, v izboru pa je sodelovalo tudi več proizvodnih podjetij. "Nekatera podjetja so v fazi spreminjanja in reorganiziranja. Vsi najboljši zaposlovalci pa se pomikajo v smeri iskanja kreativnosti in potencialov svojih ljudi," je še poudaril Petan. Za njim je občinstvo v dvorani nagovorila Patricija Čular, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, ki je častni pokrovitelj Zlate niti.

"Res nas lahko veseli, da je še veliko uspešnih podjetij, ki vlagajo v razvoj, ustvarjalnost in zadovoljstvo zaposlenih. So zgled in navdih slovenskega gospodarstva in kažejo, da je mogoče in tudi nujno združevati poslovno uspešnost s posluhom za zaposlene," je dejala Čularjeva in napovedala, da bo ministrstvo razvijalo in sprejelo ukrepe, ki vodijo v čimprejšnjo zaposlitev, pri čemer bodo posebno pozornost namenili mladim, ki po šolanju težko najdejo zaposlitev. Načrtujejo posebne programe, v okviru katerih bodo delodajalci mlade v svoje delovne procese vključevali že v času šolanja, v dialogu s socialnimi partnerji pa bodo skušali najti take rešitve za delovno-pravno zakonodajo, ki ne bodo povečevale stroškov dela, bodo pa spodbujale zaposlovanje za nedoločen čas.

Treba je odpirati nova, perspektivna delovna mesta

Mladim se je v nagovoru posvetil tudi častni gost predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. "Razvojni koncepti morajo temeljiti na spoštovanju človeka, človeškega dostojanstva, njegovega znanja in usposobljenosti. Nič ni pomembnejše kot zagotavljati pogoje za za mlade ljudi, jim utirati perspektivo, omogočati občutek, da je življenje za njih odprto, da imajo dobre možnosti," je dejal predsednik države.

Poudaril je tudi, da če je morda še pred kratkim veljalo, da je mogoče zagotoviti učinkovito poslovanje in ustrezno produktivnost predvsem s krčenjem delovnih mest, zdaj tako izhodišče postaja vse bolj osamljeno. "Kajti manj delovnih mest pomeni manj plač, manj prispevkov, zniževanje potrošniških in poslovnih tokov in že na tej, elementarni ravni negativno vpliva na nacionalno gospodarstvo," je dejal dr. Türk in izpostavil nujnost odpiranja novih, perspektivnih delovnih mest.

"Podjetja, ki imajo za cilj ustvarjati take poslovne razmere, ki upravičujejo in omogočajo zaposlovanje, so podjetja prihodnosti," je dodal predsednik države.

Najboljši pod zvezdami in pred kamero

Uvodnim pozdravom so že tradicionalno sledile predstavitve vseh 21 finalistov, ki pa so bile tokrat malce drugače zasnovane. Predstavniki vodstev podjetij so se namreč v Lutkovnem gledališču Ljubljana oglasili že nekaj dni prej in kar v kamero povedali, kje se skrivajo njihovi ključi za uspešno povezovanje zaposlenih. Pri tem je bil najbolj inovativen Dejan Turk, predsednik uprave Si.mobila, ki je s čarovnijami prikazal, kako v podjetju izkazujejo pozornost sodelavkam in sodelavcem - prvim največkrat z rožico, drugim pa z igro nogometa.

Si.mobilovi sodelavci so bili tudi tisti, ki so se znali po koncu uradnega dela najbolj poveseliti, pa čeprav niso dobili tretjega naziva za najboljšega zaposlovalca. "Nismo žalostni. Mi smo prepričani, da smo najboljši, ker v to verjamemo in to delamo vsak dan. Razumem pa, kam je šla nagrada in tudi zakaj. Iskrene čestitke vsem nagrajencem, ki se trudijo vsak na svojem področju, vsak v svoji regiji in industriji. Mislim, da so industrije, ki jim zares ni lahko in morajo premagovati grozne ovire. Če jih premagujejo z ljudmi, potem so res pravi zmagovalci," je po fotoseansi s sodelavci povedala Tamara Valenčič, direktorica službe za korporativno komuniciranje in strateško upravljanje človeških virov v družbi Si.mobil.