Na Portugalskem sicer živi 10,5 milijona ljudi. Samo leta 2011 pa je državo zapustilo 150.000 ljudi, je danes poročal portugalski časnik Diario de Noticias. Portugalska se s tako množičnim izseljevanjem ni soočila že od poznih 60. in 70. let prejšnjega stoletja, ko so njeni prebivalci odhajali na delo v Francijo in Nemčijo.

Tokrat se izseljenci odločajo za odhod v nekdanje portugalske kolonije, kot sta Angola in Brazilija, pa tudi nekatere druge evropske države, kot je Velika Britanija. Po navedbah portugalskih medijev se mnogi med njimi znajdejo v situacijah, ko jih delodajalci izkoriščajo ali pa morajo celo delati v suženjskih pogojih.

Portugalsko gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za 3,3 odstotka, brezposelnost pa je že 14-odstotna in še vedno narašča. Mnogo kritik je zato padlo na vlado premierja Pedra Passosa Coelha, ki naj bi z varčevalnimi ukrepi le še povečal recesijo. Passos Coelho se v dogovoru z EU in IMF, ki sta Portugalski odobrila posojilo v višini 78 milijard evrov, letos sicer trudi zmanjšati proračunski primanjkljaj na 4,5 odstotka.