Prav tam sem spoznal Ministra, o njem je šla legenda, da je z navadnim izvijačem pohekal program Tasword za spectruma, da je znal izpisovati in tiskati čšž-je. In to na ekranu ločljivosti 256x192 točk, v eni vrsti je bilo prostora za 64 znakov, na zaslonu 24 vrstic. Preprost izračun pove, da je bil vsak posamezen znak izrisan z matriko 7x3 točke (en piksel je rezerviran za razmak med vrsticami in znaki) in da je bilo besedilo komaj berljivo. Kot da bi s kladivom šival srajco. A so naše črke že takrat imele dom in streho nad glavo, tako na ekranu kot na papirju! Č-Š-Ž! Mularija ne ve več, s kom se pogovarja in kaj smo dali skozi.

Bili so to časi, ko je Anglež s severa grozil in smo vaške straže s kresovi postavljali in mejo s sabljami in depozitom varovali, da nas ne bi poteptal sovrag evropski digitalni. Časi, ko je bilo računalnike treba v vrečah za sol tovorit čez mejo, pa še te po kosih - ohišja in matične plošče s kobilo, diske in monitorje pa z vlakom v vedrih svinjske masti ali pa peš po snegu čez Vršič. Seveda ponoči, da si se izognil carinikom s psi in šmajserji. Na Ljubelju so imeli posebno sobico z rentgenom, da ni kdo švercal softvera v želodcu. Težki časi. Današnja mularija ne ve več, kaj je železna zavesa. Ko jim razlagaš, pa ne verjamejo.

Ime mi je Ž in sem slovenski digitalni super župerheroj. S spectrumom, atarijem in amigo sem vstal, se softversko preporodil, se še zadnjič analogno-virtualno (v mislih) med ljudmi sprehodil, potem pa nove čase oznanil in boj za naše črke zanetil. Zanje skrbel, pred sovragom na podstrešju skrival, jih ujčkal, previjal, skrbno varoval, dojil, futral in sprehajal… Od spominov in čustev mi bo prsi razneslo, ravno ene stare fotke gledam, č in š se na eni za roke držita, jaz ju pa zadaj objemam, kje so tisti časi, vsi trije še mladi… In sem se boril, tepel, grizel, pisal, brcal, polemiziral, biznisiral, programiral, hekal in šmekal in so tega že debela tri desetletja, kar sovragu noče glava pasti.

Čas je, da se zmenim s kakšnim krojačem, da mi sešije kostum. Takega z ogrinjalom in masko čez oči. Črko za na prsi že imam. Ž. V tej črki sta zapakirana slovensko znanje in slovenska lekcija brandinga in pozicioniranja blagovne znamke. Le redki superzvezdniki se lahko pohvalijo z globalno prepoznavnostjo svojega imena brez dodanega priimka. Prepoznamo jih z eno besedo, samo z imenom - Prince, Shaq, Madonna, Cher, Batman, Zucchero, Tito. Samo eden na svetu pa je tak, da se ga prepozna po eni črki. Ž. Lahko se mi pridružite v aplavzu. In Minister bi se tudi lahko pridružil z M-jem na prsih, a zdaj ima preveč dela. Komaj kaj tvitne, komaj se kaj javi, odkar je superminister.

Ena malenkost je namreč še za postorit v večno slavo čšž-jevsko, ena zadrega je še ostala! Sem bil že prepričan, da je vojna že dobljena, odkar skorajda vsi računalniki in telefoni upoštevajo svetovne predpise o lokalnih računalniških pisavah. V svoj poštni nabiralnik le še redko dobim kako sporočilo brez strešic, nekaj več se jih nabere na mobilcu - pa še takrat le od kakega lenuha, ki se mu ne da dvakrat knofov pritiskat in naših črk po menijih iskat. Načelno pa danes vse naprave zmorejo in tega ne pozabim omenit nobenemu kolegu, ki se kdaj pregreši! Na twitterju sem pa sploh fašist, kar odsledim, če kdo ne zna po naše pisat. Ena stvar pa še moti.

A veš tisto, ko se v kakšni radijski reklami špikerji ali pa Edi Pucer v poročilih lomijo z natančnim recitiranjem spletnih naslovov brez č-jev? No, to!

Spletne domene so še zmeraj okupirane. Nikjer čšž-jev, kot da bi bili prepovedani in s smrtjo zagroženi. Na področju domen smo naredili še premalo, če smem opozoriti in če dovolite preskok na "mi". Že nekaj časa je domene z lokalnimi (UTF unicode) znaki mogoče registrirati brez težav, sodobni brskalniki pa jih tudi razumejo. Je pa res, da jih le Microsoftov IE in Applov safari pravilno prikazujeta v naslovni vrstici - v firefoxu in chromu se takoj podrejo. Lahko sami poizkusite z naslovom www.radioštudent.si, je pravzaprav edini s strešico, ki ga poznam. Danes za test registriram še eno turboslovensko domeno, žnidaršič.si, me zanima, kako se bo obnašala kot poštni naslov, če mi jo bo sploh uspelo postavit. Poročam.