Petek, 16. 3. 2012

Relativni zmagovalec državnozborskih volitev in kandidat za novega-starega ljubljanskega župana Zoran Janković je presenetil z razkritjem, da se je pred časom na "prijaznem kosilu" sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo. Rekel je, da sta govorila zgolj o zlatem fiskalnem pravilu, ki naj bi ga zapisali v ustavo.

Potem ko se je minister za številna področja in ljubitelj družbenih omrežij Žiga Turk lotil reševanja zagate, ki je nastala z združitvijo šolskih počitnic, kakopak kar preko twitterja, so zdaj z njegovega ministrstva na vse šole poslali dopis, v katerem jih pozivajo, naj rešijo spletno anketo o zimskih počitnicah. Z njo želi minister dobiti vpogled v to, kaj šolniki sploh želijo. Turk ima več zamisli, kako bi normaliziral šolski koledar, med drugim tudi to, da bi zimske počitnice podaljšal na dva tedna za vse šolarje, izpuščene dni pouka pa umestil v zadnji teden avgusta ali prvi teden julija oziroma s koledarja črtal prvomajske ali krompirjeve počitnice.

Sobota, 17. 3. 2012

Minister Gorenak je prejel prvi poziv, naj odstopi. Njegov odstop zahtevajo aktivisti 15o, ki so v Litiji poskušali preprečiti deložacijo družine Vaskrsić in jih je policija zaradi oviranja postopka nasilno odstranila s kraja dogodka, česar niso pričakovali. Minister je na svojem blogu odstop zavrnil. Je pa obljubil, da bo odstopil takoj, ko bo storil kaj nezakonitega ali ko bo objektivno odgovoren zaradi nezakonitosti. Ob tem je še izkoristil priložnost in pokomentiral zloglasno deložacijo. "Ne verjamem," piše Gorenak, "da sodni izvršitelj v hiši Vaskrsićevih ni našel predmeta, vrednega 124 evrov, ki bi ga lahko zarubil. Še manj pa razumem odločitev sodnice, da ni upoštevala predloga izvršitelja, da dolžniku zarubi del plače, ki jo je redno prejemal, temveč se je odločila za prodajo njegove hiše."

Nedelja, 18. 3. 2012

Minister Gorenak se je kot vsako leto v tem času s svojo ekipo udeležil golažijade v gostilni Šempeter v Bistrici ob Sotli. Kakšen golaž je skuhala Gorenakova ekipa, so prišli preverit tudi Janševi najtesnejši sodelavci iz njegovega kabineta.

Ponedeljek, 19. 3. 2012

Potem ko je Beneška komisija potrdila mandat dr. Cirilu Ribičiču in dr. Dragici Wedam Lukić in o tem tudi uradno obvestila vlado Janeza Janše, se je slednja odločila, da tega imenovanja kratko malo ne priznava. Ribičič in Wedam Lukićeva medtem ne priznavata vladnega nepriznavanja in bosta normalno delovala v Beneški komisiji. Zanimivo je, da je Beneška komisija v očeh vlade še pred kratkim veljala za izjemno pomembno institucijo, primerljivo z Evropskim sodiščem za človekove pravice, zdaj pa je taista Beneška komisija posvetovalno telo Sveta Evrope, katerega mnenja članic ne zavezujejo. "Formalno res ne, toda glede na to, da v njej sedijo ustavnopravni strokovnjaki 58 držav, normalne demokratične države odločitve Beneške komisije, ki so podkrepljene z močjo argumentov njenih članov, spoštujejo," je dejal dr. Ribičič.

Bolj nasmejanega obraza pa je bil minister za zunanje zadeve Karel Erjavec, ko se je mudil na svojem prvem uradnem bilateralnem obisku v tujini, v Zagrebu. Erjavčev obisk je bil prvi obisk slovenskega zunanjega ministra v Zagrebu po osmih letih. S tem je pokazal "kako visoko na lestvici Slovenije so odnosi s Hrvaško". Nadeja se, da dobrega ozračja med Slovenijo in Hrvaško ne bo karkoli poslabšalo. "Težko rečem, kaj je tisto, kar lahko poslabša ozračje; zagotovo pa bi to čutili vsi, od prebivalstva do medijev. Veliko možnosti je za poslabšanje ozračja," je opisal.

Torek, 20. 3. 2012

"V pogovoru sem jim lahko le jasno povedal, da bo varčevanje zajelo celotno državno upravo, torej tudi njih, in nič drugače." Tako je minister Gorenak na svojem blogu pisal o sestanku s Policijskim sindikatom Slovenije, kjer jih skrbijo varčevalni ukrepi in trepetajo pred znižanjem plač. Že nekaj ur kasneje je na istem mestu presenetil z razkritjem, da bo svoje ministrstvo preselil z Dimičeve na Litostrojsko cesto in tako odpravil "sramoto Katarine Kresal". Mesečni stroški na Litostrojski bodo sicer za nekaj tisoč evrov višji kot na Dimičevi, je pa zato stavba brez sence dvoma o korupciji. Na cesto bo tako Gorenak postavil predstavnike ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki so v taisti stavbi na Litostrojski nastanjeni od januarja. Slednji se trenutno ubadajo še s pogodbeno kaznijo, grozi jim 382.000 evrov, ker so predčasno prekinili najemno pogodbo za svoje prostore na Dunajski. Nekaj dni kasneje je vlada na seji sprejela sklep, da tega denarja ne bo plačala, pač pa ga bo iztožila od ekipe bivšega ministra Roka Žarnića, saj da je on odgovoren za predčasno selitev z Dunajske na Litostrojsko. No, kam se bo medtem vnovič selilo ministrstvo za okolje, še ni jasno, gotovo pa selitev ne bo tako naporna kot prejšnja, saj imajo bojda stvari še v škatlah.

Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav nič ne skriva, koga ne mara. K odstopu je ponovno pozval guvernerja Banke Slovenije Marka Krajnca in vse člane svoje stranke, ki simpatizirajo s predsednikom Zadružne zveze Slovenije Petrom Vriskom. "Kdor bo podprl Petra Vriska, lahko gre iz SLS," je pred četrtkovimi volitvami v zadružni zvezi v pismu zagrozil njenim članom. Ministru in prvaku SLS se ne zdi sporno, da se vmešava v volitve nevladne organizacije, osebe zasebnega prava, ki ni porabnik proračunskih sredstev, saj trdi, da to počne kot vodja stranke in ne kot minister. Vrisk, ki ga je Žerjav pred poldrugim letom prav tako izključil iz svoje stranke, ker ni želel razkriti višine svoje plače, pa ministrovo dejanje primerja z dejanji nekdanjih partijskih sekretarjev. Koliko članov bo po četrtkovi vnovični potrditvi Vriska za predsednika zadružne zveze moralo zapustiti stranko SLS, še ni jasno.

Sreda, 21. 3. 2012

Minister Turk je podpisal predlog začasne zaščite osrednje ljubljanske tržnice kot kulturnega spomenika državnega pomena. S tem je zagotovo vsaj za leto dni ustavil predvideno gradnjo garaže pod tržnico. Minister je prepričan, da dela uslugo Ljubljančanom in neprecenljivi kulturni dediščini, Janković pa, da gre za nagajanje tik pred volitvami in politično dejanje.

Četrtek, 22. 3. 2012

Nova seja vlade, nova kadrovanja. Brez službe je tokrat ostal direktor stanovanjskega sklada Primož Pirc, ki ga bo za največ tri mesece nadomestil Žiga Andoljšek. Vlada je odstavila tudi Stanislava Pavliča, generalnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, na njegovo mesto pa za največ pol leta imenovala Sergija Daolia. Stanislav Raščan je za največ pol leta postal vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje je postala Marjeta Peterlin, vlada pa je tudi za obdobje petih let imenovala tri nove člane javne agencije za civilno letalstvo. Vlada je razrešila tudi štiri člane upravnega odbora javnega gospodarskega zavoda Brdo Protokolarne storitve, med njimi tudi Ksenijo Benedetti, šefinjo protokola, in za naslednja štiri leta imenovala šest novih članov, med drugim tudi Ksenijo Benedetti. Poleg tega je razrešila še generalno konzulko v Trstu Vlasto Valenčič Pelikan, govori se, da zato, ker se na prizorišče vrača Dimitrij Rupel. V postopku za imenovanje za generalnega konzula v Trstu namreč ne potrebuje podpisa predsednika republike, pač ima zadnjo besedo o imenovanju vlada.

Vlada je socialnim partnerjem predstavila nabor varčevalnih ukrepov. Tokrat še brez konkretnih številk in pisnih gradiv socialni partnerji so predlagane ukrepe spoznavali kar preko prosojnic a tudi tako so zlahka uvideli, da je "vrag vzel šalo". Da bi prihranila 818 milijonov evrov, bi vlada rezala od denarnih nadomestil za brezposelne, od porodniških dopustov in bolniških nadomestil, od otroških dodatkov, dodatkov za velike družine, nekaj malega od upokojencev, ukinili bi študentske bone in nekaterim dijakom brezplačno malico. Državniki se bodo odpovedali dvema državnima proslavama, javna upravna zunanjim svetovalcem in študentom, nekaterim službenim parkiriščem ter nepotrebnim službenim vozilom (razen Blaža Kavčiča, on še vedno dobi beemveja ali audija).

Udarila pa bo tudi po prostem času, govori se o krajšem odmoru za malico in ukinjanju državnih praznikov, 2. januarja in 2. maja. Še preden so se trda pogajanja sploh začela, je predsednik vlade Janez Janša socialnim partnerjem zagrozil z odstopom, če ukrepov ne podprejo.