Kot piše Vili Einspieler v Delu, pa je zgodba o koncu mladosti, ki skače čez most tudi tam, kjer ga ni, celo v beograjsko Jugoslovansko kinoteko privabila več gledalcev, kot jih je razvpiti film Angeline Jolie. Film Izlet pripoveduje zgodbo o treh prijateljih, starih nekaj čez 20 let, ki se odpravijo na morje na nekajdnevni izlet in je skoraj na kocko postavil njihovo prijateljstvo.

Preberite še spletni intervju z Nejcem Gazvodo: Mladina je pred zidom, samo ne vem, kdo bo začel plezati

Nejcu Gazvodi je jasno, da slovenski film ne more tekmovati s hollywoodsko filmsko produkcijo, po njegovem mnenju pa lahko vsaka iskreno povedana zgodba najde gledalce povsod v širnem svetu. Zato tudi Izlet, ki ga je avtor posnel s fotoaparatom, ni le slovenski film, kar je dokazalo srbsko občinstvo, ki je ustvarjalce pripovedi o dozorevanju mladostnikov nagradilo s toplim aplavzom. Največ zaslug za to, da bo srbskemu občinstvu dostojno predstavljena novodobna filmska ustvarjalnost pri nas, ima Slovenski filmski center.

Prvenec Nejca Gazvode pa je le uvod v prvo retrospektivo slovenskega filma v Srbiji po osamosvojitvi. Kot piše Delo, retrospektiva prinaša nabor slovenskih filmov, nastalih v zadnjih dvajsetih letih, ki jih je bilo težko izbrati. Prva dama Slovenskega filmskega centra Nerina Kocjančič je za časnik povedala, da so z retrospektivo želeli srbskemu občinstvu predstaviti predvsem naše filme, ki jih v tem obdobju v Srbiji še niso prikazali. Tako so v program poleg Izleta uvrstili filme Circus Fantasticus v režiji Janeza Burgerja, Piran – Pirano Gorana Vojnovića, Osebna prtljaga režiserja Janeza Lapajneta, Uglaševanje Igorja Šterka, omnibus Desperado Tonic, pod katerega se podpisujejo Varja Močnik, Boris Petković, Hanna Slak in Zoran Živulović, ter Varuh meje v režiji Maje Weiss. Kocjančičeva je pristavila, da je edini film na programu, ki je bil v Srbiji že predvajan v sklopu filmskega festivala v Novem Sadu, Estrellita – pesem za domov v režiji Metoda Pevca. Ustvarjalci slovenskega filma se bodo v Beograd zlivali vse do nedelje, ko bo v Jugoslovanski kinoteki padel zastor in končal retrospektivo slovenskega filma.