Z 28. mestom v Pietermaritzburgu pa ni bila zadovoljna niti najmlajša Tanja Žakelj, bronasta z lanskega evropskega prvenstva in bivša svetovna prvakinja med mladinkami in mlajšimi članicami: "Imela sem najboljše izhodišče iz prve startne vrste, a sem naredila napako. Lani sem na istem prizorišču z zelo podobnim zaostankom pristala na 17. mestu. Še dokaz več, da smo v olimpijskem letu. Boj za kvote in tudi za izbor znotraj reprezentanc je hud. V vseh reprezentancah."

Na naslednji dirki svetovnega pokala verjetno nimate več startnega mesta v prvi vrsti?

Ne. V Južni Afriki smo številke dobile po svetovni lestvici, odslej bomo po skupnem seštevku svetovnega pokala, torej 28. Vendar me nič ne skrbi. Dirka v Belgiji se začne s tri kilometre dolgim vzponom po asfaltu na široki cesti. Dovolj za prehitevanje.

Po tekmi v Južni Afriki je veliko govora o opremi. Zmagovalec Nino Schurter je uporabljal 27,5-palčne obročnike, namesto doslej standardnih 26- ali 29-palčnih. Kako je bilo med dekleti?

Vozila sem klasično gorsko kolo, 26-palčno. Obljubljeno imam kolo s 29-palčnimi obročniki, a bi jih morala najprej preizkusiti. Veliko govorijo tudi o velikosti kolesarjev, mislim, da je največ odvisno od tehnike vožnje in položaja na kolesu.

Padec Nine Homovec je zarezal v izbor za OI. Ostali sta sami s Klemenčičevo.

Nina šest tednov ne sme stopiti na nogo, štiri uvodne tekme svetovnega pokala bodo tako hitro mimo. Me je pa Nina ob vsej smoli pozitivno presenetila. Nesreča jo ni tako potrla, kot sem mislila. Že razmišlja o drugem delu sezone, o svetovnem prvenstvu. Njena nesreča pa lahko zaplete tudi status nama z Blažo. Sedaj smo zelo visoko, četrte na lestvici olimpijskih kvalifikacij. To sicer lahko tudi sami obdrživa. Vendar, če se pripeti še kakšna smola, potem kvote dveh ne bo več.

Sedaj ste članica tovarniške ekipe turškega proizvajalca koles Salcano? Oprema? Se je Luka Kodra (Kamničan, nekdanji reprezentant) dobro znašel v vlogi športnega direktorja?

Luka dobro skrbi za nas, dobro funkcioniramo. Bil je res na preizkušnji, ker je imel veliko neprijetnega dela. Kolesa se še nisem povsem navadila. Veliko težav sem imela predvsem z zavorami. Okvir je po mojem kar premalo tog. Oprema me ni navdušila, a sem se sprijaznila. Priprave v Turčiji in Cipru so bile zaradi zgodnjega začetka sezone kot nalašč.