Proti Kielcam, pri katerih je vseh 16 igralcev reprezentantov, ste v dvorani Legionow iztržili zelo ugoden izid pred povratnim dvobojem v Kopru.

Z izjemo prvih petnajstih minut, ko smo bili še malce pod pritiskom in ko smo prehitro zaključevali napade, smo odigrali vrhunsko tekmo. Ko smo po prvih petnajstih minutah videli, da se lahko enakovredno kosamo s Kielcami in ko je popustil začetni krč, smo v nadaljevanju odlično odigrali tako v obrambi kot v napadu.

V čem je bila Cimosova prednost v igri pred favoriziranimi Kielcami?

Vsaj na papirju je poljska zasedba kakovostnejša, a na igrišču samo imena ne pomenijo ničesar. Kielce tekme večinoma rešujejo z individualno kakovostjo, proti nam pa je bil njihov adut naš nekdanji igralec Denis Buntić. Naša prednost je moč kolektiva, smo bolj homogeni in kompaktni, s čimer uspešno nadomeščamo kakovostni primanjkljaj. Moja ekipa je pokazala pravi značaj, boljšo, srčnejšo in bolj motivirano igro ter odigrala fantastično tekmo. Zavedamo se, v čem so naše prednosti in slabosti: prednosti smo maksimalno izkoristili, slabosti pa skoraj maksimalno skrili oziroma spravili na minimum. In v Bonifiki moramo še enkrat ponoviti vajo.

Mnogi menijo, da je zvezdniška zasedba Kielc podcenila vaše moštvo.

Ne bi se strinjal s takšnim razmišljanjem, saj gre za osmino finala najelitnejšega evropskega tekmovanja. Poleg tega na tej stopnji, ko gre za izločilni sistem, ni več niti popravnih izpitov niti slabih nasprotnikov. Morebiti so nas Poljaki podcenili podzavestno, zavestno pa nikakor ne, kajti to ne bi bila pametna poteza. Če so slučajno razmišljali, da bodo zlahka opravili z nami, so se lahko že na domačem igrišču prepričali, da so se krepko zmotili. In to jih lahko na koncu drago stane.

Francoza Lazaar in Reveret sta odlično sodila 55 minut, v končnici pa sta vam zagrenila življenje.

Poleg nekaterih napak, ki smo jih v preveliki želji za uspehom naredili v končnici, sta razplet krojila tudi sodnika s čudnimi in celo smešnimi odločitvami. Med njimi je bila tudi odločitev v 58. minuti, ko sta izključila Sebastiana Skubeta zaradi domnevnega simuliranja, čeprav je bil nad njim storjen očiten prekršek. Tako čudne sodniške odločitve v svoji igralski in trenerski karieri še nisem videl!

Na prvi tekmi je bilo očitno, da ste odlično naštudirali nasprotnikovo igro. Ali vam lahko Poljaki v enem tednu pripravijo kakšno presenečenje?

Ne vem, kaj nam lahko pripravijo, a jaz vem, kaj bi storil, če bi bil njihov trener. Upam, da nas do povratne tekme ne bodo naštudirali, tako kot smo mi njih. Obramba 6-0, kot jo tradicionalno igrajo Kielce, nam ustreza, morebiten sistem 5-1, ki je njihova rezerva, pa še bolj, saj bi nam omogočila še več prostora v napadu. Jasno je, da imamo težave s postavljeno obrambo, saj skorajda nimamo izrazitih "šuterjev" z razdalje, zato moramo iskati drugačne načine za doseganje golov.

A poraz s samo enim zadetkom v gosteh je lahko tudi varljiv in nevaren, da se igralci potem preveč sprostijo.

Minus ena je prav tako varljivo in nevarno kot plus ena. A tudi zmaga s petimi zadetki na Poljskem ne bi prinesla zanesljivega napredovanje v četrtfinale. Minimalen poraz igralce še vedno drži pod pritiskom, zato se ne bojim, da bi se preveč sprostili. Še posebno, ker so doslej pod pritiskom vedno dobro igrali. Pritisk mora vedno obstajati, a mora biti pozitiven, ne pa obremenjujoč in škodljiv. Igralci se dobro zavedajo, da so na pragu zgodovinskega uspeha in da bi se jim prevelika sproščenost in neobremenjenost hitro vrnili kot bumerang.