Nadzorni svet ZBS, ki ga vodi prvi mož NLB v odhajanju Božo Jašovič, je Arharja, sicer Jašovičevega namestnika med nadzorniki ZBS, za direktorja združenja imenoval na včerajšnji seji. O kandidaturi za mesto direktorja ZBS sta po naših informacijah razmišljala tudi Jašovič in generalni sekretar NLB Samo Nučič, a sta se oba iz tekme umaknila, saj naj bi si Arhar v zadnjih tednih z močnim lobiranjem zagotovil zadostno podporo. Arharja so na čelo združenja imenovali s 1. aprilom, delo pa bo nastopil 1. junija, ko se bo moral po devetih letih posloviti z vrha slovenske podružnice banke Unicredit.

Za Arharjevega namestnika na čelu pete največje banke v državi po bilančni vsoti neuradni viri omenjajo člana uprave Janka Medjo. Arhar nad idejo, da bo njegov naslednik Medja, po trditvah naših virov ni navdušen, kar naj bi nakazal tudi lastnikom banke. Občutki nenaklonjenosti naj bi sicer bili obojestranski. Čeprav velja Medja za najresnejšega Arharjevega naslednika na čelu banke Unicredit Slovenija, pa naj ne bi bilo izključeno niti, da banka nekaj časa ostane s tričlansko upravo, ki bi jo po odhodu Arharja poleg Medje sestavljala še Francesco Vercesi in Damjan Dolinar.

Funkcija direktorja ZBS je profesionalna, v nadzornem svetu združenja pa sedijo večinoma predsedniki ali člani uprav bank v državi. Poleg Arharja in Jašoviča sedijo v nadzornem svetu ZBS med drugim še predsednik uprave Abanke Jože Lenič, predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček, predsednik uprave Banke Celje Dušan Drofenik, podpredsednik uprave Banke Koper Igor Kragelj, predsednik uprave banke Hypo Alexander Picker, predsednik uprave Poštne banke Slovenije Drago Pišek in predsednik uprave banke SID Sibil Svilan.

Arhar je bil od leta 1991 do 2001 guverner Banke Slovenije, nato je do leta 2003 vodil Vzajemno. V politiko je aktivno vstopil leta 2002 z neuspešno kandidaturo za predsednika Slovenije, leta 2006 pa je s podporo Zbora za Ljubljano neuspešno kandidiral za župana Ljubljane.

vesna.vukovic@dnevnik.si

katja.svensek@dnevnik.si