Ni znano, ali je proso že v njegovem času veljalo za simbol vztrajnosti in plodnosti, zaradi česar si ga je nevesta pred poročnim obredom natresla v čevlje, svatje pa so mladoporočenca z njim posipali, kakor danes uporabljajo riž. Najbrž tudi prosa v ta namen niso prej skuhali, saj bi bilo madeže sila težko sprati z obleke. Starorimski pisec Plinij je to žito, ki izvira z Daljnega vzhoda, sila čislal, Marco Polo pa ga je opisal kot kitajsko žito. Rusi, Čehi, Srbi in Hrvati mu pravijo enako – proso, kakor sta mu rekla že Ciril in Metod, ko sta si na popotnem ognjišču kuhala kašo. Že nekdaj je proso veljalo za zdravilno, saj pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija v topni obliki, ki koristi zobni sklenini, trdnosti nohtov in čvrstosti las. Uživanje prosa dokazano izboljšuje vid, zaradi holina pa zavira kopičenje holesterola. Pomembno je tudi, da proso ne vsebuje glutena in ga lahko uživajo tudi tisti, ki imajo s tem težave! Proso je na moč okusna hrana, kot kaša priljubljena med otroki. Valvasor je v 18. stoletju zapisal, da ga kmetje pridelujejo za kašo in kruh. Proseno kašo lahko pripravimo v juhi, z mlekom, jo spečemo kot sladek ali slan narastek, za samostojno jed ali kot prilogo. Uporabimo jo lahko v vseh jedeh namesto riža ali kuskusa. Ker se kaša hitro razkuha, jo lahko uporabimo kot gostilo namesto moke.

Proso s popečeno zelenjavo

Potrebujemo, 250 g prosa (prosene kaše), eno veliko zeleno papriko (ali dve manjši, eno rdečo in eno zeleno), eno bučko, en večji korenček, tri stroke česna, eno čebulo, olivno olje, morsko sol, kari, zdrobljen čili po okusu.

Čebulo in česen nasekljamo, papriko narežemo na trakce, bučko in korenček pa olupimo in narežemo na kocke. V manjši posodi v osoljenem kropu z žlico olja skuhamo proso (skuhamo ga kakor kuskus, veliko hitreje kot riž). Medtem v veliki ponvi ali voku na olivnem olju rahlo opražimo čebulo, dodamo česen, čez kako minuto pa še ostalo zelenjavo. Solimo in dobro premešamo ter pustimo, da se popeče, medtem občasno pomešamo. Temu dodamo kuhano proso in potresemo s karijem ter čilijem po okusu ter premešamo in na hitro popražimo, da se okusi povežejo. Postrežemo kot samostojno jed ali s pečenim piščančjim, zajčjim ali govejim mesom kot prilogo. Kdor želi, lahko jed pripravi tudi skupaj z mesom, kot samostojno jed, tako da koščke mesa doda že med praženjem čebule.

Zdravi proseni keksi z datlji

Potrebujemo skodelico prosa, vsaj pol zavitka (100–150g) razkoščičenih datljev, 1 jabolko, cimet in klinčke v prahu.

V lonec vlijemo dobri dve (do dve in pol) skodelici vode in dodamo na drobno narezane ali sesekljane datlje. Pristavimo in ko voda zavre, dodamo skodelico prosa ter na drobne koščke narezano jabolko. Dodamo tudi cimet in klinčke v prahu, premešamo in na najmanjšem ognju kuhamo, dokler proso vpije vso vodo. Nastalo kašo oblikujemo v kekse na papirju za peko in jih v pečici spečemo, da po vrhu rahlo porjavijo. Sladkorja ne potrebujemo, ker so datlji dovolj sladki, nekaj pa pripomore cimet.

Več receptov najdete tukaj.