Dokumentarec je nastal v produkciji Ustanove Toma Križnarja, RTV Slovenija, Bela filma, Studia Arakadena in s finančno podporo AV-sklada pri Ministrstvu za kulturo, govori pa o rojstvu neodvisnosti Južnega Sudana in kako je odcepitev zanetila nove vojne med strateškimi interesi svetovnih velesil in obeh Sudanov.

Križnar je svoj film poskušal uvrstiti na letošnji Berlinski filmski festival, a je bil pri tem neuspešen. Ko je dokumentarec protestno predvajal v bližini rdeče preproge, pa so ga celo odstranili berlinski policisti.

Precej več posluha za film je bil deležen v Sloveniji, kjer je doživel več predvajanj, tudi v Cankarjevem domu, ljubljanske premiere pa se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je med letoma 2000 in 2005 služil kot pomočnik za politične zadeve v kabinetu takratnega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana.

Türk je po ogledu filma povedal, da je dokumentarec pomembno pričevanje o čedalje večji in vse bolj zaskrbljujoči vojni. Prislužil pa si je tudi nagrado Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Na svoji Zemlji za humanitarna filmska prizadevanja.

Predvajalni seznam celotnega filma na YouTubu.