Nekdanja poslanka SD Melita Župevc (zdaj v Pozitivni Sloveniji) je v času preiskovanja brezplačnikov prejela nenavaden klic kar s svoje telefonske številke, ko je poklicala nazaj, pa naj bi se oglasil nek moški. Zdajšnji notranji minister in takratni poslanec SDS Vinko Gorenak je odziv Župevčeve in Tadeja Slapnika, da nekdo poskuša izvajati pritisk na poslanko, označil za "bele miši".

S tem pa ni zaključil, na svojem blogu vinkogorenak.net je v obširnem opisu pojasnil svoje videnje nenavadnih telefonskih klicev.  Aktualni notranji minister je 22. septembra lani zapisal, da je po "policijsko preiskovalnem premisleku" prišel do treh ugotovitev, kako je lahko Melita Župevc na svoj mobilni telefon prijela klic z drugega mobilnega telefona, prav tako v njeni lasti.

Melita Župevc in njene "bele miši"

"Obstaja možnost, da je prvega izgubila, v tem primeru bi lahko preko operaterja zahtevala ukinitev te številke, pa tega ni storila," je napisal kot prvo možnost. Pod drugo se mu je utrnila ideja, da je "recimo prvi telefon pozabila pri kakemu ljubimcu, oprostite fantu, pa jo je ta klical na njen drugi telefon, ker ji je hotel prvega vrniti."

"Obstaja pa še tretja možnost, Melita Župevc naj preveri na svojem drugem telefonu, če je bila na njenem drugem telefonu pred številko njenega prvega telefona, številka +386. V tem primeru obstaja možnost, da je njen prvi telefon pomotoma odnesel Tone Rope in jo on kliče na njeno drugo številko," je svoje  razmišljanje na blogu zaključil Gorenak.

Anonimnost? Nič lažjega ...

Uporabniki so notranjemu ministru uspeli dokazati, da je takšen klic možno izvesti. Na portalu slo-tech.com so zapisali, da je klicna identifikacija precej nezanesljiv podatek, njeno spreminjanje pa razmeroma enostaven postopek – potrebno je le nekaj malega znanja in opreme, so zapisali. "Najbolj je, če pridobimo tako imenovani medoperaterski dostop, lahko pa uporabimo kar obstoječi SIP račun pri kakšen ponudniku internetne telefonije, ki ne filtrira vnosov klicne identifikacije. Edini realni strošek je strošek dostopa do telefonskega omrežja, pa še to ni nujno, saj napadalec lahko vdre v centralno ponudnika telefonije ali pa ukrade SIP račun – z orodjem SIPVicious, ki je na spletu brezplačen," so pojasnili.

Tudi pošiljanje SMS sporočil iz "poljubne številke" (ali s spremenjeno identifikacijo pošiljatelja) je "otročje lahko, saj za to ni potrebno nikakršno poznavanje tehnologije". "Vse, kar mora napadalec narediti je le, da na internetu poišče ustreznega ponudnika pošiljanja SMS sporočil," so navedli na portalu.

Gorenak briše sledi

Po še več nanizanih "nasvetih", kako opraviti raznorazne nenavadne telefonske klice, je notranji minister Vinko Gorenak umaknil zapise s svojega bloga, v katerih je razmišljal o Meliti Župevc. S tem naj bi se izognil kritikam svojih treh teorij, ki jih je postavil po zagotovitvi Telekoma Slovenije, da vdor ni mogoč.

Njegovo dejavnosti so nemudoma zaznali na portalu slo-tech.com in opozorili, da Vinko Gorenak očitno "briše sledi".