Unesco je svetovni dan poezije razglasil leta 1999 na 30. zasedanju v Parizu. Pesniki se zavedajo, kako opozarjati na nepravičnosti v svetu in spodbuditi opažanje njegove lepote, je še zapisala Bokova.

KUD France Prešeren bo danes 12. organiziral odprto branje in z njim prispeval k razširjanju žive pesniške besede.

V atriju ljubljanske Mestne hiše bo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) pripravilo tradicionalno branje poezije iz jezikovnih zakladnic mnogih dežel. Letos so dogodek poimenovali z verzom: "Saj je Pesem le ena. Raznotera".

Kot je dejal za STA predsednik DSP Veno Taufer, se lahko poezija resnično učinkovito širi le "od ust do ušesa", zato je bolj intimna, neposredna in tudi subverzivna. Poezija je stvar posameznika in je "zmeraj za nekaj prstov bolj leva" od siceršnje umetnosti, saj drugače ne bi zmogla "govorice od duše do duše", je dejal Taufer.

"Kar poezija napoveduje, ne napoveduje zavestno ali programsko, temveč govori iz instinkta, občutljivosti, prizadetosti in zavzetosti. Zato je ta instinkt relativno zanesljiv," je dejal Taufer.

Zveza slovenskih kulturnih društev tudi letos pripravlja s poezijo obarvane dogodke v Tolminu, Trstu in Gabrju v občini Sovodnje ob Soči. Inštitut za raziskovanje inovativnih umetnosti IRIU pa skupaj s Koordinacijskim odborom kulture Slovenije (KOKS) pripravlja branja poezije na parkiriščih v centru Ljubljane.