Najbolj izpostavljene letošnje zahteve malega gospodarstva so uveljavitev dohodninske olajšave, vezane na račune, oz. zahteva vsak račun šteje, uvedba pavšala za samostojne podjetnike in mikro družbe ter uvedba oz. povečanje olajšav za investicije, raziskave in razvoj, zaposlovanje in vstop v podjetništvo.

Hkrati obrtniki in podjetniki zahtevajo spremembe zakona o delovnih razmerjih, ustanovitev sklada za odpravnine, pokojninsko in zdravstveno reformo, ukrepe za ureditev plačilne discipline ter ureditev prostorske problematike, zmanjšanje administrativnih ovir in omejitev sive ekonomije.

Foruma obrti in podjetništva se bodo po napovedih s strani vlade med drugim udeležili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak ter minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič. Udeležili se ga bodo tudi predsednik DZ Gregor Virant, predsednik DS Blaž Kavčič, predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in bivši predsednik republike Milan Kučan.

Forum bo potekal na prvi dan Ljubljanskega obrtnega sejma, ki ga OZS pripravlja skupaj z Gospodarskim razstaviščem. Sejem bo znova razdeljen na razstavni in prodajni del, na t.i. Ulici obrti se bodo predstavili obrtni poklici.

Sejem, ki ga bo zvečer uradno odprl Virant, bo vrata zaprl v soboto.