Tekmovanje bo tradicionalno potekalo v Športnem parku Sežana. Začelo se bo 11. uri, ko se bodo posamezniki podali na 21-kilometrski in družine na 8-kilometrski tek. V očeh otrok verjetno najbolj pričakovan dogodek Cici Hop tek in Očkov tek se bosta začela le 10 minut kasneje, z dolžino proge 200 metrov za najmlajše in 400 metrov za tiste nekoliko pogumnejše.

"Otroci, ki bodo starše pripeljali na Kras, bodo imeli zagotovljeno brezplačno varstvo s športnim programom, povabili pa jih bomo tudi na Cici Hop maraton. Športni vrtec, ki bo organiziran v srednješolski športni dvorani, bo imel svoja vrata odprta vse od 9.30 do 13.30, za varstvo in športno animacijo pa bodo skrbele športne pedagoginje," je povedal Matej Glavina iz Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana.

Tudi letos bo potekalo tekmovanje v hitri hoji, ki bo štelo za "Alpe-Adria race walking Cup 2012", prvič pa bo organizirana tekma v hitri hoji za mladinske kategorije, ki bodo veljale za "Junior Alpe-Adria race walking Cup 2012". Čeprav ima ta disciplina svoja stroga pravila, bodo sodniki tokrat za mladinske kategorije bolj prizanesljivi in tako dali čim večjemu številu tekmovalcev in tekmovalk možnost, da se preizkusijo v tej panogi.

Da bi ustregli tistim, ki se namesto teka raje podajo na pohodniške poti, so organizatorji s Planinskim društvom Sežana pripravili voden "Pohod po poti Srečka Kosovela" od Sežane skozi Šmarje v Tomaj. Zaradi nezahtevnosti je primeren prav za vse, tudi za tiste, ki se s pohodništvom šele seznanjajo, družine ali pa za zelo zahtevne pohodnike.