Vaš seznam šestnajstih igralk za tekmi s Čehinjami ni postregel s presenečenji, saj so bile na njem (z izjemo poškodovane Maje Šon) vse igralke, ki jih premore slovenski rokomet.

Na seznamu zares ni večjih sprememb ali presenečenj. Kot selektor sem še posebno vesel, da ni prišlo do odpovedi in da bo predvsem po zaslugi predsednika RZS Franja Bobinca za Slovenijo še naprej igrala tudi Barbara Varlec Lazović. Žal smo ostali brez Šonove, ki je ena od nosilk igre v reprezentanci, predvsem v obrambi. Prvi dan priprav se je poškodovala Neja Šoberl, na zadnjem treningu pred odhodom pa še kapetanka Nina Jeriček, ki ima natrgano mečno mišico.

Kako ste zadovoljni s trenutno formo reprezentantk - tako tistih, ki igrajo v tujini, kot rokometašic iz slovenske lige?

Nina Jeriček je med vsemi najbolj v pogonu in odlično igra v francoski ligi, v kateri je ena od ključnih igralk Nimesa, a nanjo proti Čehinjam ne moremo računati. Ana Gros veliko igra v madžarski ligi, medtem ko je imela na tekmah evropske lige prvakinj precej manjšo minutažo. Nekaj več priložnosti v Györu je dobila šele potem, ko so si Madžarke predčasno zagotovile polfinale. Lina Krhlikar in Ana Petrinja v Španiji v klubu nimata tako pomembne vloge kot Jeričkova, a igrata dobro. To velja tudi za preostale tujke, medtem ko imajo igralke v slovenskih klubih dovolj priložnosti za igro.

V skupini 5 je po pričakovanju na vrhu Švedska, ki je najprej doma premagala Slovenijo (27:20), nato pa v gosteh zlahka opravila še s Češko (30:21).

Že po dveh od skupno šestih krogov je situacija v skupini precej jasna. Švedinje so potrdile vlogo nespornega favorita za prvo mesto, Čehinje pa so z visoko zmago 36:26 v Avstriji opravile velik posel. Slovenija je na prvih dveh tekmah opravila tisto, kar je bilo pričakovano in realno: izgubila s Švedinjami in premagala Avstrijo, čeprav z velikimi težavami in s slabo igro.

Kaj ste ugotovili ob ogledu posnetkov igre češke izbrane vrste?

Gre za dobro reprezentanco, organizacijsko in denarno urejeno, ki spada v srednji kakovostni razred v Evropi. Nima atraktivnih imen in vrhunskih rezultatov, a v zadnjem času se z večjimi vložki, kot so pogostejše reprezentančne akcije in priprave ob koncih tedna, spet dviga. Analizirali smo češko igro na osnovi posnetkov njenih dveh prijateljskih tekem z Islandijo pred decembrskim svetovnim prvenstvom in s kvalifikacijskega obračuna s Švedsko, tako da smo imeli materiala za pripravo dovolj. Kako uspešno bomo to izpeljali na igrišču, pa bosta seveda pokazali šele tekmi.

Tekmi s Češko bosta verjetno odločilni za končno drugo mesto, ki še prinaša vozovnico za Euro 2012.

Drži. Prepričan sem, da Avstrijke po dveh porazih, predvsem pa zaradi visokega na domačem igrišču proti Čehinjam, nimajo več možnosti za drugo mesto. Tako naj bi se za drugo vozovnico, prva je "rezervirana" za Švedinje, borile Slovenke in Čehinje. A v tem trenutku je Češka po rokometnem ratingu pred Slovenijo.

Uvrstitev na EP na Nizozemskem bi pomenila velik in dodaten zagon za slovenski ženski rokomet.

Prav vsaka uvrstitev na veliko tekmovanje prinaša dodaten zagon in energijo. Dekleta brez dvoma želijo igrati na največjih tekmovanjih, a je vprašanje, če so v tem trenutku že sposobne za to. Če bo imel sedanji reprezentančni igralski kader dobre pogoje za delo, če bo zorel tudi na klubski ravni, in ko bodo igralke povsem dozorele tako osebnostno kot igralsko, sem prepričan, da ima potencial za nastope na velikih tekmovanjih. Dekleta so sposobna doseči kakovostne rezultate, upam pa le, da bodo čim dlje zdržala v rokometu in da ne bo kakšnega osipa.