Katera je največja istospolna skupnost na svetu? Katoliška cerkev. S kom živijo duhovniki? Redovniki? Župniki? Papeži? Z moškimi. S kom živijo redovnice, sestre, nune? Z ženskami. Gospoda Rodeta sem velikokrat videl na ljubljanskih ulicah - zmerom z lepim mladim fantom, oblečenim v črno. S kom živi nadškof Stres? Z moškimi. Katera skupnost zavrže otroke, ki jim "ponesreči" ratajo? Katoliška. Kdo ustvari Polikarpe (Cankar)? Župniki. Katera skupnost se najbolj bori proti istospolnim skupnostim? Istospolna katoliška skupnost. Kdo so v Sloveniji največji borci proti komunistom? Bivši najbolj zagrizeni komunisti.To je vse. Če kaj od tega ni res, mi povejte.

Mate Dolenc, slovenski pisatelj (Delo, pisma bralcev, 14. marca 2012)

* * *

"Nikoli nisem videl fanatikov s smislom za humor in nikoli nisem videl človeka s smislom za humor, ki bi postal fanatik."

Amos Oz, izraelski pisatelj(SP Dela, 17. marca 2012)

* * *

Imeli smo že vse mogoče referendume. Denimo posvetovalni referendum o preoblikovanju in privatizaciji javnega podjetja Slovenske železnice, pa zakonodajni referendum o odpiralnem času trgovin, pa referendum za volitve v državni zbor, pa referendum o vprašanju financiranja gradnje TET 3 pa še cel kup drugih. Ljudje pogosto niso vedeli, o čem glasujejo. Zato so glasovali v skladu z navodili svojih političnih in duševnih pastirjev ali pa so preprosto ostali doma. Na referendum o pokrajinah leta 2008 je denimo prišlo na volišče 10,98 odstotka volilnih upravičencev… Imeli smo torej referendume o vsem mogočem. Kar spada in kar ne spada na volišče. Kot, denimo, teme, ki se dotikajo človekovih pravic. A nismo še imeli referenduma o hinavščini. Tudi ne o duhovščini. Ta pride na vrsto v nedeljo. Ljudje se bodo odločili o tem, ali smejo sami po svojih predstavah skrbeti za svojo usodo ali naj jim to zapovedujejo kleriki. In se bodo odločili, kakor se bodo. Pravzaprav so se večinoma že odločili, a to morajo potrditi na voliščih. No, da se človek na referendumu opredeli, še ne pomeni, da pozna materijo. Tako so preverjanja kazala tudi ob seriji zadnjih referendumov, ko je takratna opozicija in sedanja oblast na volišča spravljala nezadovoljne državljane. Ljudje so v dobri veri, da rušijo slabo vlado, glasovali proti sebi, proti svojemu interesu in predvsem interesu njihovih otrok in vnukov. Takrat sem zapisal, da se bo zelo verjetno novi oblasti še kolcalo ob spominu na referendum. Sedaj je vse tisto, kar niso naredili predhodniki, ostalo njim. In vlada ima omejeno legitimnost, ker jo vodi (z izjemo volitev 2004) večni luzer, politik, ki je s svojo stranko leta 1992 s 3,34 odstotka skozi "zadnja" vrata vstopil v parlament, leta 2011 pa po volilnem porazu z ukano prevzel oblast.

A kakor koli. Sedaj je na vrsti družinski zakonik. Panika klerikov in laičnih moralnih policistov je velika. Ne zgolj ali predvsem zato, ker lahko izgubijo en referendum o moralnih vprašanjih, ampak ker lahko pride s tem do simbolne točke preloma, ko trajno izgubijo nadzorno vlogo nad voljo, izbiro in hotenji ljudi. Zato se poslužujejo vsega. Od najbolj invalidnih argumentov do perverznih laži. Tako nenehno in sistematično širijo neresnice. Precej perfidno izbrane, ker merijo na področja, na katerih je v obtoku največ stereotipov in predsodkov. Denimo, govorijo, da se bodo poslej lahko istospolni partnerji poročali. S tem bi se res postavili ob bok razvitim, demokratičnim državam, a žal ni tako. A kako absurdno, prav ta čas predstavlja Finsko v Sloveniji veleposlanik, ki brez zadržka potrdi, da ima moža in da je na Finskem takšna poroka že deset let možna, pa ni zamajala ne temeljev družine ne družbe. Slovenski kompromisni zakon, ki gre na referendumsko preverjanje, tega ne predvideva in ne dopušča, čeprav nasprotniki to nenehno lansirajo. Še bolj debela je laž, da bodo istospolni pari lahko posvajali otroke ter da bi potrditev zakonika omogočala nadomestno materinstvo, izkoriščanje stiske revnih žensk, umetno oploditev lezbičnih parov in trgovanje z otroki. In še cel kup drugih laži je v obtoku. Očitno je nabor utemeljenih argumentov za skepso majhen. In število tistih, ki zakonu javno in glasno nasprotujejo, tudi.

Večina umetniške, kulturniške, znanstvene srenje in večina relevantnih strokovnih združenj se je izrekla za zakonik. Zdi se, da je za tudi nacionalka. Kako? Ali ni nacionalka prepovedala ponavljanje oddaje o podelitvi viktorjev? Da in ravno zato je nehote za. Kajti po prepovedi je veliko več ljudi gledalo oddajo in razmišlja o sporočilih. Voditelji javne hiše so še enkrat več potrdili, da ničesar ne razumejo. Oddajo so prepovedali, da bi ohranili svoje pozicije. Ne bo jim uspelo. Brcnili jih bodo kljub ponižnosti, neavtonomnosti in servilnosti.

Hkrati z referendumom bodo v Ljubljani potekale tudi županske volitve, za katere kaže, da so že odločene, saj sta združeni NSi in SDS ponudili kandidatko, ki si je lahko zaželijo le tisti, ki imajo radi globalne in lokalne vesoljne potope. A tisti, ki zagovarjajo družinski zakonik, si lahko samo želijo, da bi bilo bolj dramatično, da bi ljudje vseeno prišli na volitve, kajti Ljubljana lahko krepko dvigne kvoto tistih, ki podpirajo družinski zakonik. Če bi bila volilna udeležba v Ljubljani vsaj približno taka kot ob predhodnih volitvah, bi zakonik šel zelo verjetno skozi.

Zagovorniki zakonika ne smejo računati zgolj na Ljubljano (čeprav jim gre na roko dejstvo, da je na referendumih celotna Slovenija ena volilna enota), ampak morajo v dneh, ki so preostali, opozoriti, da se v Sloveniji rodi 55 odstotkov otrok zunaj zakonske zveze. 12 odstotkov jih živi v skupnosti neporočenih staršev in kar 33 odstotkov v enostarševski družini. In zakonik ne uvaja nobenega novega stanja, ureja zgolj stanja, ki jih prinaša življenje v razmerjih med otroci in straši ter v razmerjih med partnerji (vprašanja skrbništva, dedovanja itn.). Nikjer na škodo otrok ali na škodo tradicionalnih družin in zakonskih zvez.

Referendum se bo izšel tako ali drugače. Noben izid ne bo presenečenje. A eno je gotovo. Naj bo na referendumu družinski zakonik potrjen ali naj pade, nasprotniki bodo veliki poraženci. Gledati bodo morali v tla, ker vedo, da so s tem referendumom zgolj skušali upočasniti, ne tudi ustaviti neizogibnih procesov. Če ne bodo rešeni v nedeljo, bodo pa čez nekaj let. In rešitve bodo postale samoumevne. Tako kot volilna pravica za ženske, čeprav je temu svoj čas cerkev aktivno nasprotovala.

Kot v porog moralnih straži RKC in njenih soborcev je vzniknil nov spolni in pedofilski škandal v RKC. Nizozemski mediji so v eter poslali srhljivo poročilo, da je katoliška cerkev v petdesetih letih prejšnjega stoletja v svojih ustanovah na nizozemskem kastrirala številne fante zaradi domnevne homoseksualnosti! Posege so domnevno opravljali v psihiatričnih bolnišnicah pod cerkvenim nadzorstvom. Državna preiskovalna komisija je hkrati ugotovila, da je bilo od leta 1945 do 1981 v nizozemskih cerkvenih ustanovah spolno zlorabljenih več deset tisoč otrok.

Naj oni odločajo, kaj je dobro za otroke? Premislite in oddajte svoj glas.