"Hrustljavo vino je narejeno iz koruznega škroba in barbere. Vse skupaj skuhamo do vretja, da se izloči alkohol, ostane pa čisti okus vina. Potem vzamemo čopič in to namažemo na papir za peko ter damo za 40 minut v pečico. Prvih 20 minut pečemo na temperaturi 180 stopinj Celzija, naslednjih 20 minut pa temperaturo znižamo na 100 stopinj. Tako nastane pečena barbera, ki jo nato zlomimo kot čips," je svojo pogruntavščino razkril šef gostilne Tomaž Kavčič.

Poleg hrustljavega vina, ki je na trto pripeto s ščipalkami, pa celotno degustacijsko instalacijo, posvečeno trgatvi, krasijo še druge jedi. "Ker je marec, je trta seveda brez grozdja, je pa na njej tisto, kar se rodi iz grozdja - vino. Med mahom in trobenticami, ki rasteta pod trto, je potresena dimljena pokovka, ki predstavlja sneg. Ta je namreč letos malce pobelil tudi Vipavsko dolino. V pričakovanju prvih spomladanskih jurčkov pa smo naredili 'tekoče jurčke.' To ni gobova mineštra - so samo jurčki, ki jih skuhamo in zmešamo v mešalniku ter jim dodamo oljčno olje in peteršilj," je Kavčič pojasnil zimsko instalacijo z mislimi na pomlad in smehljaje se opozoril še na "bombone", ki visijo s trte:

"Bomboni so polnjeni z lososom. Spominjajo pa me na otroške dni v času trgatve. Ko so none in mame med zasluženim odmorom trgačem prinesle hrano in pijačo, so otrokom vselej delile bombone. To pa zato, da bi nas malce zamotile in bi manj pojedli, saj so bili vendarle trgači tisti, ki so najbolj potrebovali okrepčilo."

Degustacijski meniji bodo zamenjali klasično ponudbo

Tradicija tovrstnih pozdravov iz kuhinje izhaja še iz časov, ko so ljudi gostili v stari gostilni v Dornberku, ki je bila v javnosti prvič omenjena že leta 1897. Takrat še furmansko gostilno je vodila gospa Mici, pranona Tomaža Kavčiča, skupaj z možem Lojzetom. Iz tistih časov se je kot pozdrav iz kuhinje ohranil tudi domač kruh in hrenov premaz, zato je še danes vselej na mizi - ne glede na letni čas.

Kavčič nam je razkril, da se bodo kljub spoštovanju družinske tradicije v kratkem v gostilni zgodile določene spremembe. Večino klasičnih jedi bodo namreč umaknili z jedilnih listov. Ostale bodo le tipične vipavske jedi, po katerih je gostilna od nekdaj prepoznavna, na novo pa bodo uvedli degustacijske menije s petimi hodi, ki se bodo spreminjali skladno z letnimi časi.

"Degustacijski meniji bodo mesni, ribji in mešani. To pa ne pomeni, da gostje pri nas ne bodo mogli več pojesti samo ene jedi. Če si bo nekdo zaželel neko jed z degustacijskih menijev, bo pač dobil samo en večji krožnik namesto petih manjših hodov," je pojasnil Kavčič.

Po njegovih besedah so se za spremembo odločili, ker so jedi z jedilnih listov včasih malce "posiljene". "Ne moreš vedno dobiti kakovostnih in svežih sestavin za vsako jed, ki je na jedilnem listu. Zato bomo goste še bolj spodbujali k temu, naj naročijo, kar je v danem trenutku aktualno. Po drugi strani pa to za naše goste niti ne bo tako velika sprememba, saj so tudi doslej jedilni list uporabljali morda največ pri petih odstotkih naročil. Pri nas smo namreč vedno ponujali regionalno, svežo in sezonsko hrano," je sklenil Kavčič.