Strokovnjaki so že pred petimi leti ugotovili, da je zaradi dotrajanosti materialov ali napake pri gradnji potrebna njegova temeljita obnova, kmetje pa opozarjajo, da nizka gladina vode v zadrževalniku ne zadošča za zaščito pred pozebo z umetnim dežjem in za namakanje polj v sušnih obdobij. Zadrževalnik trenutno pušča in vode v njem ni nikoli polno, po nekaterih informacijah pa bi se pregrada lahko celo tudi porušila.

"Kompletna sanacija zadrževalnika je bila ocenjena na dva do tri milijone evrov. Tudi na to bo treba v prihodnje misliti, sicer je bila naložba v zadrževalnik zaman. Vendar je trenutno najpomembnejša prva faza sanacije, s katero bi se lahko Vogršček vsaj normalno polnil. Za to pa je treba zagotoviti 350.000 evrov," je povedal poslanec SD in nekdanji novogoriški župan Mirko Brulc, ki je na ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča naslovil poslansko vprašanje, kdaj nameravajo zadrževalnik končno sanirati. Hkrati je opozoril, da brez namakanja v Vipavski dolini ni mogoče preživeti.

Če ministrstvo ne bo pravočasno reagiralo, po mnenju Brulca primorskim kmetom grozi prava katastrofa. "Med lanskim novembrom in letošnjim februarjem je v večjem delu Slovenije padlo le od 30 do 50 odstotkov povprečnih padavin. Po prvih ocenah je trenutno najbolj prizadeta Primorska, kjer so imeli nedavno težave tudi z burjo in zmrzaljo. Burja je tla še dodatno izčrpala, saj je odpihnila zgornjo plast prsti. Kmetje tako že ostajajo brez vode, ki je tako pomembna za njihovo delo in pridelek," je opozoril Brulc.

Poslanec SD sicer verjame, da preprek pri zagotovitvi prepotrebnih sredstev za sanacijo zadrževalnika Vogršček ne bi smelo biti, saj sta okoljsko in kmetijsko ministrstvo združeni. Poprej je bil namreč namakalni sistem v domeni dveh ministrstev - akumulacija v domeni ministrstva za okolje in prostor, razvod pa v domeni kmetijskega ministrstva - zaradi česar do realizacije sanacije tudi nikoli ni prišlo. "Medtem ko je bivši minister kmetijski minister Dejan Židan sredstva (175.000 evrov) zagotovil že pred iztekom mandata prejšnje vlade, so na ministrstvu za okolje in prostor komplicirali, tako da iz vsega skupaj ni bilo nič," je pojasnil Brulc.