Mike Daisey je v zadnjem letu požel veliko pohval za monolog "The Agony and Exstasy of Steve Jobs“ (Trpljenje in ekstaza Stevea Jobsa), v katerem govori o obisku tovarn na Kitajskem, kjer proizvajajo Applove izdelke. Izsek monologa vključili celo v priznano in pogosto nagrajeno tedensko radijsko novinarsko oddajo This American Life in jo 6. januarja objavili pod naslovom "Mr. Daisey Goes to the Apple Factory“ (Gospod Daisey gre v tovarno jabolk). Prispevek je hitro postal med najbolj priljubljenimi v zgodovini This American Lifea, poslušalec radijske oddaje Mark Shields pa je v afektu pričel s peticijo za boljše delovne pogoje v pri Applovih dobaviteljih ter Applu predal skoraj četrt milijona podpisov.

Januarja so pri New York Timesu sledili novici, ki jo je sprožil monolog Daiseyja, in na prvi strani časopisa objavili raziskovalno serijo o proizvodnji Applovih izdelkov v tujini. V prispevke so vključili tudi poročila o Foxconnovih delavcih, ki so grozili s skupinskimi samomori, če se njihovi delavni pogoji ne izboljšajo, o podobnih novicah pa so poročali tudi mediji po vsem svetu. Zaradi povečanega pritiska, so se pri Applu naposled odločili, da prvič v zgodovini dovolijo zunanjo preiskavo delavnih pogojev v spornih tovarnah, prvič pa so objavili tudi cel seznam svojih dobaviteljev.

Daisey lagal o srečanju z mladoletnimi delavci

Daisey je z monologom nastopal po vsej Ameriki ter v televizijskih nastopih in intervjujih postal eden najbolj glasnih kritikov Appla. Šok je bil tako še večji, ko je novinar oddaje Marketplace pri American Public Media ugotovil, da si je Daisey vsebino monologa izmislil. Rob Schmitz je namreč na Kitajskem tudi sam opravil preiskavo in razkrinkal prevaro. Nekaj laži, ki jih je navajal Daisey, je bilo dovolj nedolžnih.

Med njimi sta število tovarn, ki jih je obiskal, in število delavcev, s katerimi je govoril. Spet druge laži so imele večjo težo. V monologu namreč trdi, da se je v Shenzhenu sestal s skupino delavcev, ki so se za tekočim trakom med sestavljanjem iPhoneov zastrupili s kemikalijo n-heksan. Preiskava Applovih dobaviteljev je sicer pokazala, da je do incidenta prišlo v neki tovarni na Kitajskem, a ne v tovarni, o kateri govori Daisey.

"Zgodilo se je skoraj dva tisoč kilometrov stran v mestu Suzhou,“ je pojasnil Schmitz v poročilu. "Govoril sem z delavci, tako da poznam zgodbo. Ko pa sem slišal Daiseyjev monolog na radiu, sem se spraševal, kako jim je uspelo priti vse do Shenzhena? Zdelo se je neverjetno, da bi jih Daisey lahko srečal med obiskom.“

Schmitz je govoril tudi s prevajalko, ki je spremljala Daiseyja na Kitajskem in je zanikala, da se je srečal z mladoletnimi Foxconnovimi delavci ter da moški, s katerim je govoril, strašne poškodbe roke ni utrpel, medtem ko je izdeloval iPade v Foxconnovi tovarni.

Daisey je priznal, da se je v strasti, da bi bil slišan, posluževal bližnjic, predvsem pa obžaluje, da je uredništvu This American Lifea svoj monolog predstavil kot novinarsko in ne kot umetniško delo. Uredništvo This American Lifea pa obžaluje, da oddaje niso umaknili, ko jim Daisey med preverjanjem dejstev ni bil sposoben priskrbeti kontakta prevajalke.