Poleg Požunove, ki je bila letos prvo ime slovenske reprezentance, potem ko je ta tik pred začetkom sezone ostala brez leto poprej tretje skakalke sveta Eve Logar, so v svetovnem pokalu do točk prišle še Maja Vtič (na koncu skupno 12.), Špela Rogelj (17.), ki je na mladinskem svetovnem prvenstvu zasedla peto mesto, in Urša Bogataj (30.). Slovenke so na ekipni tekmi MSP v Erzurumu v postavi Bogataj, Ema Klinec, Rogelj in Požun osvojile bronasto kolajno.

Nad njimi sta vso sezono bdela glavni trener Matjaž Triplat in njegov pomočnik, nekdanji šampion Primož Peterka. Triplat priznava, da vseh ciljev v slovenski ekipi niso izpolnili, njegove varovanke so rezultatsko padle predvsem proti koncu sezone. "Sezona je bila zelo uspešna do tekem na Ljubnem, sploh začetek je bil nad pričakovanji. S sklepnim delom pa nisem najbolj zadovoljen," je povedal trener izbrane vrste in dodal: "Ampak to je tudi pokazatelj tega, da smo z izjemo najstarejše tekmovalke zelo mlada ekipa, ki se ji je poznal naporen ritem tekmovanj v zadnjem mesecu sezone. Fizično nismo 'umrli', a mentalno nismo bili več pri stvari in ko se enkrat pojavi tovrstna utrujenost, je težko dvigniti ekipo. Zato nisem bil zadovoljen s tehnično izvedbo v zadnjem mesecu, s celotno sezono pa sem."

"Ob upoštevanju različnih nepredvidenih težav, s katerimi smo se letos spopadali; tik pred sezono smo izgubili lani najuspešnejšo tekmovalko, Katja je po Ljubnem ves mesec do konca sezone nastopala s počenim rebrom, Špela je imela vso zimo težave s poškodbo hrbta, sem s sezono zadovoljen. Seveda pa gledam kritično na določene stvari, ki jih bo treba še popraviti," je sezono še ocenil Triplat.

"Dejstvo je, da je Mednarodna smučarska zveza Fis s svetovnim pokalom v ženskih smučarskih skokih vsekakor potegnila pravo potezo in pomagala športu, da je naredil velik korak naprej. Izoblikovala se je široka skupina skakalk, ki je v tej sezoni naredila ogromen napredek. Morda sta bili prvi dve mesti nekako oddani z letos neverjetno Hendricksonovo, ki je tudi mene, priznam, presenetila, in Japonko Saro Takanaši. Vse od tretjega do 15. mesta pa se je dalo hitro prebiti, seveda pa s slabšimi skoki tudi hitro končati zunaj petnajsterice," je povedal glavni trener in pohvalil dobro organiziranost tekem svetovnega pokala, med katerimi so v samem vrhu prirediteljev prav na Ljubnem ob Savinji.

Prihodnjo sezono tudi tekmovanje mešanih ekip

Svetovni pokal, sploh pa uvrstitev ženskih smučarskih skokov na program zimskih olimpijskih iger v Sočiju 2014, sta za seboj potegnila tudi večje vlaganje številnih držav v ta šport: "Vse države so se izjemno okrepile tako na strokovnem področju, kot tudi na materialno-tehničnem. Pri tem prednjačijo Nemci, ki imajo takšen štab, o kakršnem lahko mi le sanjamo. A tudi mi sledimo razvoju, saj smo imeli letos prvič skozi sezono pomočnika, v zimskem delu tudi fizioterapevtko, sodelovali pa bomo tudi z ZVD. Vsekakor je prišlo do točke, ko se zgolj z 'entuziazmom' ne da več delati."

Naslednja sezona bo za smučarske skakalke še pomembnejša, saj jih čaka vrhunec s svetovnim prvenstvom v Predazzu, kjer bo prvič na sporedu tudi tekmovanje mešanih ekip (dve dekleti, dva fanta). "Lansko pomlad smo naredili triletni načrt dela, katerega izhodišče je pravkar končana sezona. V naslednji nas čaka svetovno prvenstvo v Predazzu, kjer bo prvo tekmovanje mešanih ekip, kar bo gotovo dalo skokom dodaten čar. Mislim, da nas bo kar nekaj reprezentanc, ki se bomo udarile za kolajne," meni Triplat: "Vrhunec obdobja pa je seveda sezona 2013/14 z nastopom na olimpijskih igrah v Sočiju. Temu cilju je podrejen celoten načrt dela in že letos smo preizkusili nekaj stvari, tako da bo tisti, ki bo vodil ekipo, tudi na podlagi teh izkušenj lažje načrtoval proces treninga."