Dezinformacije, ki sicer niso bile uradne izjave, so prišle iz različnih naslovov. Ko smo sešteli pluse in minuse, pa smo ugotovili, da so nekateri imeli interes, da nas spravijo na napačno pot," je včeraj na tiskovni konferenci povedal šef ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj. Prvi ljubljanski kriminalist je tudi uradno potrdil, da so roparji sefov v noči na 1. november leta 2005 odnesli za okoli 32 milijonov evrov gotovine in dragocenosti.

Osumljeni Nose zvezan, a vpleten v rop

Pomočnik direktorja kriminalistov na generalni policijski upravi Marjan Fank je poudaril, da je najverjetneje le majhen del nakradenega denarja in blaga ostal v Sloveniji. Policisti domnevajo, da je bil večji del denarja namenjen investiranju v nelegalne posle organiziranega kriminala v tujini. Policisti so včeraj tudi potrdili, da je pri ropu sodelovalo precej več oseb kot samo tri. "Ovadbo smo za zdaj podali zoper tri znane osebe in še nekaj neznanih storilcev. Številko pa bom za zdaj zamolčal," je kanček skrivnosti še vedno ohranil Japelj.

Med tremi ovadenimi z imenom in priimkom so se po naših podatkih sicer znašli 34-letni Ljubljančan Dejan Vidmar, 31-letni nekdanji varnostnik podjetja PCA, ki je varovalo SKB, Sašo Nose in 28-letnik iz okolice Ljubljane, ki je že dalj časa na begu v tujini. Policisti ga bodo iskali tudi s pomočjo Interpola, vendar njegovega obraza za zdaj še ni na Interpolovi spletni strani iskanih. Oba aretirana sta za zdaj v priporu.

Po neuradnih podatkih naj bi bil Sašo Nose prav eden izmed dveh varnostnikov, ki sta v času ropa stražila sefe in ki so ju roparji onesposobili in zvezali. A tudi on je po mnenju policistov odigral svojo vlogo pri pripravi na rop in sami izvedbi. Druga dva ovadena osumljenca naj bi pri ropu aktivno sodelovala in praznila sefe. Da sta se tako dolgo spretno izmikala aretaciji, je najbrž pripomoglo tudi dejstvo, da nihče od njiju še nikoli ni bil kaznovan, se je pa eden izmed njiju znašel v drugem predkazenskem postopku.

Vidmar naj bi plenil tudi po poplavah v Železnikih

Kdo, policisti niso razkrili, sklepamo pa lahko, da gre za Dejana Vidmarja. Prav danes ga bodo policisti namreč najverjetneje ovadili zaradi pranja denarja, pri njem pa so zasegli tudi šest slik Ivana Groharja. Slike iz impresionistove zgodnje zbirke so iz Groharjeve rojstne hiše v Spodnji Sorici pri Železnikih izginile konec septembra 2007, ko so tatovi zlorabili nepozornost domačinov po uničujočih poplavah v Selški dolini.

Preiskava ropa SKB se sicer še nadaljuje. Že do sedaj so policisti poskušali pojasniti tudi finančni tok ukradenega denarja, a ker so delali v visoki tajnosti, so za zdaj ugotovili le določen del odtekanja ukradenih novcev. Po aretacijah bo ta del preiskave stekel bolj intenzivno, je včeraj obljubil Fank, ki je hkrati zanikal vsa namigovanja, da je bil rop morda tudi politično motiviran: "Vse okoliščine izključujejo vse druge motive razen premoženjske koristi."

Ob aretacijah sicer v oči bode dejstvo, da so bili ovadeni osumljenci v času ropa precej mladi, rop pa je bil izredno dobro načrtovan in profesionalno izveden. Na vprašanje, ali so bili roparji vodeni in rop izvedli po naročilu, je Japelj odgovoril, da je to vsekakor mogoče in tudi verjetno.