Žalostno izkušnjo ima za seboj nekdanji vrhunski slovenski nogometaš Zlatko Zahovič. Leta 2004 je med dvobojem portugalskega prvenstva zaradi zastoja srca umrl njegov soigralec pri Benfici Miklos Feher. Madžarski napadalec je na tekmi proti Vitorii iz Guimaraesa vstopil v igro s klopi, podal za edini gol na tekmi, v sodnikovem podaljšku prejel rumeni karton, a že naslednji trenutek, potem ko je sodniku namenil zadnji nasmešek, se je zgrudil po tleh. Hitra zdravniška oskrba ni pomagala. "To je bil najtežji trenutek v moji karieri. Težko je z besedami opisati takšno tragedijo mladega športnika. Še posebno, če gre za nekoga, s katerim deliš vse uspehe in neuspehe. Verjamem, da je ta dogodek pustil na vseh tedanjih članih Benfice velik pečat, a na žalost je bil to negativen pečat. Emocije so bile velike, saj sva bila s Feherjem dobra prijatelja... To so stvari, ki si jih nihče ne želi, da bi jih doživel," je dejal Zahovič. Na naslednji tekmi Benfice proti Academici je ravno slovenski nogometaš zabil prvi gol, nato pa se je vsa ekipa Benfice zbrala v krogu in zadetek posvetila Feherju.

"Tovrstne nesrečne dogodke je nemogoče ublažiti. Veliko sem se na to temo pogovarjal z zdravniki, ki pravijo, da gre za napake, ki so prirojene. Športniki smo bolj dovzetni za takšne slučaje, ker je naše srce večje in ker smo pod večjimi napori," je Zahovič prepričan, da pogostejši zdravniški pregledi ne bi izboljšali statistike smrtih primerov med aktivnimi športniki: "Pregledov imamo dovolj. Mednarodna nogometna zveza UEFA ima svoje zahteve, ki jih moramo klubi upoštevati in maksimalno izpolnjevati."

Zahovič tudi dvomi v namigovanja, da je smrti v športu zaradi zastoja srca več, kot jih je bilo v preteklosti: "Vprašanje je, če je tega več. Treba se je zavedati, da smo v takšnem času, ko se vse informacije hitro razširijo po vsem svetu, zato zdaj vemo več, kot smo v preteklih letih." Še bolj odločno zavrača trditve, da so smrtni primeri nogometašev povezani z uporabo prepovedanih substanc: "V kolektivnih športih je pojav prepovedanih poživil minimalen glede na število športnikov. V kolektivnih športih doping praktično ne obstaja."

Niso pa vse izgube življenj športnikov povezane z okvaro srca, še več jih namreč umre zaradi neustrezne varnosti na in ob športnih prizoriščih. "Velikokrat v življenju je tako, da se mora najprej nekaj hudega zgoditi, da se določene stvari uredijo. Tako ni samo v nogometu, ampak v vseh segmentih življenja. Ko se nekaj hudega pripeti, je že prepozno, a šele takrat se ljudje zganemo," je pristavil Zahovič.