Selektor Tiselj v boju za sklepni evropski turnir, ki bo na Nizozemskem, tokrat ne bo mogel računati na enega najmočnejših adutov Majo Šon, ki je poškodovana. Na krajše priprave v Trebnje je poklical 16 igralk, med njimi tudi Barbaro Lazović. Vse bodo tudi odpotovale na prvi tekmo, z izjemo Neje Šoberl, ki se je na treningih poškodovala, tako da je njen nastop na Češkem vprašljiv.

"S temi dekleti je veliko veselje delati. Res je ekipa mlada, a so zelo pridne in delovne. To, kar smo doslej naredili, je bilo na visoki ravni. Najprej smo imeli Francozinje v prvih kvalifikacijah, potem Švedinje, ki so 'top' razred, z Avstrijkami smo igrali malo pod našo ravnijo, a smo zmagali, tako da smo še vedno realno v igri za EP. Češka ni tako kakovostna, da ji ne bi mogli konkurirati. Če bomo odigrali našo igro, verjamem, da smo lahko konkurenčni tako na Češkem kot doma. Edina težava je igra v obrambi, saj smo ostali brez glavne igralke Maje Šon, a verjamem, da bodo ostale dres s slovenskim grbom nosile maksimalno odgovorno in pošteno," je na novinarski konferenci v Trebnjem dan pred odhodom na Češko dejal Tiselj. Dodal je, da pred povratno tekmo ne računa na kakšne večje spremembe v kadru, veseli pa ga, da se v ekipo vrača Barbara Lazović.

Slovenija igra v kvalifikacijah v skupini 5, po dveh odigranih tekmah je na tretjem mestu z zmago proti Avstriji (29:28) in porazom proti Švedski (20:27). O tem, da je Češka premagljiva, je prepričana tudi Ana Gros: "So definitivno premagljive, nekaj njihove igre smo že videle. Tekmi bosta zelo pomembni za naprej, saj lahko, če zmagamo, na nek način rečemo, da smo že uvrščene na EP. Bosta težki, a bomo dale vse od sebe in skušale igrati maksimalno. Veliko časa za priprave ne bo, vse imamo obveznosti v klubih. V teh dneh bomo skušale iztržiti kar največ in se osredotočiti na našo igro."

"Skušale se bomo čim bolje odrezati. Če zmagamo na obeh, se uvrstimo na EP. Želim si, da se ekipno povežemo. Žal mi je, da smo izgubili Majo, po drugi strani pa smo pridobile Barbaro, kar bo mogoče tudi manjše presenečenje za Čehinje, ampak dovolj veliko, da bo uspeh na naši strani. Na prvi tekmi bomo skušale narediti vse, da že prvo tekmo dobimo, ali pa vsaj, da bo razlika čim manjša," pa je želje pred dvojnim obračunom s Čehinjami razkrila Nina Jerićek.

Tiselj je ob koncu razkril še "skrivnost", po kateri ima Slovenija zaradi lokacije dvoboja velike možnosti za uspeh: "Most je srečen kraj za slovenski rokomet, leta 1994 smo v prvih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo tam igrali s Čehi in jih izločili," je Tiselj prepričan, da se bo zgodovina ponovila.

Na njegovem seznamu za tekmi s Češko so Katja Čerenjak (Witasek Kärnten), Teja Ferfolja (GEN-I Zagorje), Sanja Gregorc (Krim Mercator), Ana Gros (Györ), Iris GUbernič (Krim Mercator), Neli Irman (GEN-I Zagorje), Alja Janković (Krim Mercator), Nina Jeriček (Cercle Nimes), Alja Koren (Krim Mercator), Lina Krhlikar (Rocas Remudas), Miša Marinček (Witasek Kärnten), Tamara Mavsar (Krim Mercator), Ana Petrinja (Rocas Remudas), Neja Šoberl (Krim Mercator), Barbara Lazović (Krim Mercator) in Branka Zec (Veplas Velenje).